Biznis vesti

Guverner Bundesbanke: ECB treba da poveća kamatne stope zbog visoke inflacije

Komentari

Autor: Tanjug

09/02/2022

-

13:13

Guverner Bundesbanke: ECB treba da poveća kamatne stope zbog visoke inflacije
Guverner Bundesbanke: ECB treba da poveća kamatne stope zbog visoke inflacije - Copyright EPA/RONALD WITTEK

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Bundesbanke Joahim Nagel smatra da Evropska centralna banka treba da poveća kamatne stope ove godine jer se visoka inflacija pokazala upornijom nego što se ranije mislilo.

"Ako slika (inflacije) ostane nepromenjena u martu, ja ću glasati za normalizaciju monetarne politike. Prvi korak je obustavljanje neto kupovina imovine tokom 2022, a zatim bi mogle da se podignu kamatne stope pre završetka ove godine", rekao je Nagel u intervjuu za nemački list Cajt.

Ostajući na tradicionalno konzervativnoj lliniji Bundesbanke, Nagel, koji je preuzeo dužnost guvernera nemačke centralne banke u januaru, dodao je da bi prekasno delovanje u pogledu normalizacije monetarne politike moglo skupo da košta, prenosi Rojters.

"Ekonomski troškovi će znatno porasti ako reagujemo prekasno, umesto da dejstvujemo pravovremeno. Ako reagujemo kasnije, morali bismo znatnije da povećamo kamatne stope i bržim tempom. Reakcija na finansijskim tržišta bi tada bila pojačana volatilnost", objasnio je on.

Nemački guverner se tako pridružio šefu holandske centralne banke Klasu Notu koji otvoreno zagovara podizanje kamatnih stopa ove godine, što bi bilo prvo povećanje troškova zaduživanja ECB-a od 2011. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis