Biznis vesti

Srbija je "zamrzla" cene osnovnih životnih namirnica i goriva - kako se ostale evropske države bore protiv poskupljenja

Komentari

Autor: Zlatica Radović

14/02/2022

-

09:59

Srbija je "zamrzla" cene osnovnih životnih namirnica i goriva - kako se ostale evropske države bore protiv poskupljenja
Srbija je "zamrzla" cene osnovnih životnih namirnica i goriva - kako se ostale evropske države bore protiv poskupljenja - Copyright AP/Markus Schreiber, Burhan Ozbilici, profimedia, Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Nema države u Evropi koju ove sezone nisu pogodile cene energenata, a sa njima su povukle poskupljenje hrane i gotovo svih usluga. Svaka zemlja se na svoj način bori da građanima ublaži teret krize, ali i da uspori narastajuću inflaciju. Vlada Srbije je prvo odlučila da građane bar delimično zaštiti od poskupljenja ograničavanjem cena osnovnih životnih namirnica, a pre nekoliko dana je "zamrzla" i cene goriva.

Cene šećera, brašna tip 400 i tip 500, dugotrajnog mleka od 2,8 odsto masnoće, svinjskog buta i jestivog ulja i naredna tri meseca neće do kraja aprila smeti da pređu nivo koje su imale 15. novembra prošle godine. U narednih mesec dana za potrošače je sigurna i cena goriva - litar evrodizela košta do 179 dinara, a bezolovnog motornog benzina do 171 dinar. Osim toga, Srbija je u okviru trećeg paketa pomoći građanima, dodelila u januaru po 10.000 dinara zdravstvenim radnici, mladi su dobili po 100 evra, za šta je država izdvojila 12 milijardi dinara, dok je pomoć od po 20.000 dinara penzionerima državnu kasu koštala 34 milijarde dinara.

A kako se druge države bore protiv inflacije i visokih cena hrane i energenata?

Nemačka

Nemačka vlada smanjila je naknadu za obnovljive izvore energije sa 6,50 na 3,72 centa po kilovat-satu struje. Mera, koja košta 3,3 milijarde evra, stupila je na snagu 1. januara i finansiraće se iz saveznog budžeta. Država je takođe ponudila jednokratni paket pomoći od 130 miliona evra domaćinstvima sa niskim primanjima, koji će biti isplaćen tokom leta, kada domaćinstva dobiju račune za struju. Početkom februara 2022. više političara, unutar i van koalicione vlade, počelo je da poziva na dalje smanjenje naknade za obnovljivu energiju pre 2023. godine, što bi domaćinstva rasteretila u proseku za 300 evra.

Unsplash

 

Cene struje za nemačka domaćinstva su najviše u Evropskoj uniji. Rojters procenjuje da će oko 4,2 miliona nemačkih domaćinstava u 2022. godini povećati račune za struju u proseku za 63,7 odsto, dok će računi za gas biti 62,3 odsto veći nego 2021. godine za 3,6 miliona. Vlada Nemačke je u januaru smanjila prognozu ekonomskog rasta za 2022. na 3,6 posto, a ministar ekonomije Robert Habek je rekao da se u 2023. godini očekuje usporavanje rasta na 2,3 odsto.

Francuska

Francuska je ograničila cenu struje u narednih mesec dana na četiri odsto i daće energetski vaučer od 100 evra za 5,8 miliona porodica sa nižim primanjima. Posle poskupljenja gasa od 12,6 odsto u oktobru prošle godine, francuska vlada je zamrzla cenu do kraja aprila. Nadležni su obrazložili da bi cena porasla za 45 odsto, da je nisu ograničili.

Austrija

Austrijska vlada usvojila je pre dve nedelje paket mera pomoći građanima zbog rasta cena, pre svega energenata, a vrednost mera je 1,7 milijardi evra, saopštio je kancelar Karl Nehamer. Usvojene su dve mere kako bi se pomoglo građanima. Prva je da vlada bude u stalnom kontaktu sa energetskim operaterima, kako bi stalno analizirali situaciju na tržištu i blagovremeno reagovali, a druga je paket mera rasterećenja za građane, u vrednosti od 1,7 milijardi evra. Nehamer je preneo da će se obustaviti primena takozvanog "eko energetskog paušala", što košta 900 evra.

Tanjug AP/Zoran Mirković

 

Pošto poskupljenja uvek najviše pogađaju socijalno slabije stojeći stalež, dogovoreno je da se građanima bez posla ili sa minimalnim prihodima udvostruči u decembru dogovorena jednokratna pomoć od 150 na 300 evra. Samo za ovu meru država će izdvojiti 100 miliona evra, a ona je namenjena za oko 750.000 ljudi.

"Pošto je poskupljenje fenomen koji pogađa sve građane, odlučili smo da svakom domaćinstvu, izuzev onih sa najvišim primanjima, damo nadoknadu za energetske troškove u visini od 150 evra. To će državu koštati 600 miliona evra", reko je Nehamer.

Poljska

Poljska vlada je u nastojanju da ukroti inflaciju ne čekajući odobrenje Evropske komisije smanjila od početka februara na pola godine PDV na osnovne namirnice, benzin, gas, druge energente i đubriva. PDV na osnovne namirnice je ukinut, odnosno smanjen je na nulu, dok je za benzin sveden na osam odsto. Potpuno bez PDV-a biće i đubriva a takođe na četiri meseca izmenjene su tarife PDV-a na struju i grejanje za domaćinstva na pet odsto. Glavni zavod za statistiku procenio je početkom januara da je inflacija u Poljskoj ubrzala u decembru sa novembarskih 7,8 odsto na 8,6 odsto, tako da je njena stopa najviša u poslednjih 20 godina.

AP/Czarek Sokolowski

 

"Vlada je odlučila da ne čeka definitivno odobrenje Evropske komisije. EK povremeno radi sporo a inflacija je tu i sada. Da na nju odgovorimo smanjili smo akcize a sada i PDV", kazao je premijer Mateuš Moravjecki.

Premijer je takođe saopštio da će nadležne institucije kontrolisati da li se smanjenje PDV zaista odražava i na cene, što nije uvek slučaj u Poljskoj ili susednoj Češkoj, jer cene uvek rastu pod izgovorom da je povećan PDV, ali ostaju na istom nivou kada PDV bude smanjen.

Turska

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan najavio je smanjenje poreza na dodatu vrednost za sedam odsto na osnovne namirnice, jer se zemlja suočava sa velikom inflacijom. Erdogan je rekao je da će porez na dodatu vrednost biti smanjen na jedan, sa osam procenata, na kupovinu hrane, preneo je Rojters. Erdogan je rekao da, pored smanjenja PDV, vlada očekuje da i prehrambene kompanije snize cene za sedam odsto. On je istakao da ove namirnice imaju značajnu ulogu u rastu inflacije.

Tanjug AP/Emrah Gurel

 

Prema zvaničnim podacima za januar, inflacija u Turskoj je porasla na 48,69 odsto na godišnjem nivou, a nezavisni stručnjaci tvrde da iznosi oko 115 procenata. Kritičari, međutim, kažu da zemlja trpi od visoke inflacije zbog Erdoganovog insistiranja na snižavanju kamatnih stopa.

Bugarska

Bugarski parlament je 16. decembra zamrznuo cene struje, grejanja i vode za domaćinstva do kraja marta 2022. godine, pošto je pretilo povećanje cene struje za 11,5 odsto, a grejanja za oko 30 odsto početkom 2022. godine. 

Država će, kako je preneo Radio Bugarska, nadoknaditi troškove domaćinstvima koja je skok cene prirodnog gasa najviše pogodio. Iznos kompenzacije za decembar će biti 13,69 evra po megavat-času, a za januar – 21,64 evra po megavat-času. Maksimalan iznos pomoći preduzetnicima za struju će u januaru iznositi 127,82 evra po megavat-času.

Mađarska

Mađarska vlada odlučila je da od 1. februara zamrzne cene šest osnovnih prehrambenih proizvoda zbog inflacije u vezi sa ratom cena energenata, objavio je premijer Viktor Orban na Fejsbuku sredinom januara. Cene šećera, pšeničnog brašna, suncokretovog ulja, svinjskog buta, pilećih prsa i mleka sa 2,8 odsto masti biće zamrznute zbog poskupljenja namirnica na nivou koji su dostigli sredinom oktobra prošle godine. Odluka Vlade o zamrzavanju cena biće na snazi tri meseca, a po potrebi i duže.

profimedia

 

Orban je, takođe, uveo gornju granicu kamatnih stopa na hipotekarne kredite do kraja juna kako bi zaštitio građane od povećanja otplate kredita nakon što je porast inflacije primorao centralnu banku da poveća kamatne stope mnogo više nego što se ranije očekivalo.

Holandija

Holandija je smanjila poreze na energiju za osam miliona domaćinstava u proseku za 400 evra po domaćinstvu godišnje kako bi kompenzovala nagli rast računa za energiju. Pored toga, oko 150 miliona evra biće izdvojeno za jačanje izolacije stanova i kuća, a dodatnih 500 miliona evra biće iskorišćeno za obeštećenje malih preduzeća u vidu nižih poreza na energiju. Ukupno će mere koštati oko 3,2 milijarde evra. Smanjenje poreza će trajati godinu dana.

Španija

Španija je smanjila nekoliko poreza kako bi smanjila iznose računa do kraja 2021. U decembru je odlučila da se mere produže do maja 2022. Tako će PDV na račune za grejanje ostati 10 odsto nakon što je smanjen sa 21 odsto, a posebna taksa za struju će ostati na 0,5 odsto do 30. aprila. Rast cena gasa je takođe ograničen.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis