Biznis vesti

Rast cena energenata sve više pogađa Poljsku, stručnjaci nisu optimistični

Komentari

Autor: Magdalena Čodovnik / Euronews Poljska

19/01/2022

-

07:03

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Rast cena energenata sve jače pogađa Poljsku. Vlada u Varšavi odlučila je da novčano pomogne javne institucije koje sve teže izmiruju obaveze. Skok cena sve više utiče na građane Poljske. S jedne strane, zemlja se bori sa najvišom inflacijom poslednjih godina, koja trenutno iznosi 8,6 odsto, a s druge, sa velikim poskupljenjem energenata.

Viši račun za gas, zabrinuo je Kristofa Zbeba, jer to poskupljuje poslovanje njegove veterinarske ordinacije.

"Račun je tri puta viši u odnosu na prethodnu godinu. Ne znam za struju, ali mislim da će i ona da poskupi. Odlučili smo da damo povišicu radnicima, ali realno to neće mnogo pomoći, jer cene idu nagore", kaže veterinar Zbeb.

Cene električne energije i prirodnog gasa na berzi u Varšavi su dostigle dvadesetogodišnji maksimum prošlog meseca. Jedini vidljivi pad zabeležen je tokom zatvaranja. Poljska vlada naglašava da je rast penala za emisiju ugljendioksida iza poskupljenja energenata. Iz tog razloga, od početka godine, Vlada Poljske donela je odluku o novčanoj pomoći građanima. Međutim, stručnjaci za energetiku nisu optimistični.

"Nismo dovoljno uradili da se osiguramo od krize"

"Rastuće takozvano energetsko siromaštvo u Poljskoj će snažno uticati na društvo, jer je nivo tog siromaštva već visok. Nismo dovoljno uradili da se osiguramo u slučaju ovakve krize. Prosperiteta više nema. Ulazimo u doba nestašice. Ovde govorimo o Poljskoj, ali ne samo o njoj. Govorimo o celoj Evropskoj uniji", smatra Vojteh Jakobik, stručnjak za energetiku.

Cene energenata porasle su širom Evrope u poslednjih godinu dana. Razlog je velika potražnja nakon ukidanja ograničenja uvedenih zbog kovida, dok su istovremeno zalihe na minimumu.

Računi rastu, cene rastu, inflacija drži višedecenijski rekord, ali rast plata ne prati sve to. Situacija je izazovna i u Poljskoj i celoj Evropi i u smislu finansija i u smislu energetske stabilnosti. Istovremeno, i dalje su tu ambiciozni planovi za zelenu transformaciju, ali u ovakvoj situaciji ostaje pitanje - hoće li Poljska to moći da priušti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis