Biznis vesti

Mihajlović: Nijedan investitor ne može dobiti dozvolu za rudnik na Avali i Kosmaju, nema je ni Ziđin

Komentari

Autor: Tanjug

22/02/2022

-

10:57

Mihajlović: Nijedan investitor ne može dobiti dozvolu za rudnik na Avali i Kosmaju, nema je ni Ziđin
Zorana Mihajlović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Zoran Mihajlović negirala je danas spekulacije u javnosti da će kineska kompanija Ziđin navodno nakon kupovne kompanije Rakita i drugih rudarskih kompanija, koje su imale određene dozvole, početi da istražuje rude po čitavoj Srbiji. Mihajlovićeva je rekla je da nikakvog rudnika na Kosmaju ili Avali ne može biti i istakla da je neistina da će bilo šta biti urađeno na štetu gradana. Navela je da su se u javnosti pojavile tvrdnje koje nemaju veze s istinom.

"Pre svega, geološka istraživanja o kojima je reč odobrena su rešenjima iz 2012, a Ziđin je postao vlasnik istražnih prava kupujući drugu kompaniju. Nikakvog rudnika na Kosmaju, Avali ne može biti i ne postoji investitor koji može da dobije urbanističke uslove na ovom prostoru", rekla je Mihajloviceva novinarima na konferenciji "Privreda Srbije na tržištu električne energije".

Ministarka je negirala i da će biti bilo kakvih istražnih radova.

"Neistina je da ce građani imati problem zbog istražnih bušotina, kao što je nemoguće da dođe do eksploatacije bez odbranjenog elaborata", rekla je Mihajlovićeva.

"Srbija je zakoračila u energetsku tranziciju"

Mihajlovićeva je izjavila i da se srpska energetika nalazi na prvom koraku energetske tranzicije i da je nemoguće ne učestvotvati u tom procesu.

"Srpska energetika se nalazi na prvom koraku energetske tranzicije posle prošlogodišnjeg usvajanja energetskih zakona. Naravno da to nije jednostavan ni lak proces za nas", rekla je Mihajlović na otvaranju skupa "Privreda Srbije na tržištu električne energije".

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Ona je rekla da su izazovi globalni, a da su odgovori nacionalni, ali da kroz izmenu zakona i izradu podzakonskih akata, Vlada Srbije dogovorom sa svim partnerima Energetskom zajednicom Jugoistočne Evrope i EU, otvaranjem Klastera 4, zajednički radi na dva važna dokumenta koji traba da nam otvore put - da povećamo energetsku efikasnost i udeo obnovljivih izvora energije i da u isto vreme napravimo određene ciljeve u smanjenju emisije gasova staklene bašte.

Ona je dodala da će u narednih mesec dana javnosti biti predstavljeno šest scenarija Nacionalnog plana za klimu i energetiku kako bi se nevladinom sektoru, vladinom sektoru i građanima predočilo šta Vlada želi da postigne u sektoru energetike.

"Ali, promene su tu, nemoguće je, ma koliko bilo problema i otpora, ostati na mestu i ne uraditi neke stvari, pre svega na dobrobit snašeg energetskog sektora", izjavila je Mihajlović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis