Biznis vesti

Ko je uznemirio građane? Inspekcija kažnjavala zbog prekršaja, prodavci negiraju da su ograničili prodaju goriva

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/03/2022

-

18:16

Ko je uznemirio građane? Inspekcija kažnjavala zbog prekršaja, prodavci negiraju da su ograničili prodaju goriva
Ko je uznemirio građane? Inspekcija kažnjavala zbog prekršaja, prodavci negiraju da su ograničili prodaju goriva - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Fotografija navodnog dopisa Knez petrol o ograničavanju dozvoljene količine prodaje goriva na društvenim mrežama bila je okidač za uznemirenje javnosti i stvaranje gužvi na pojedinim benzinskim pumpama. Regovala je Vlada tvrdnjama da nema razloga za zabrinutost zbog nestašica i MInistarstvo navodeći da su inspekcije kaznile više pumpi, a Srđan Knežević u ime Knez petrol tvrdi da dopis u kome stoji ime te firme nikada nije napisan niti poslat pumpama.

Na Tviteru se sinoć pojavila fografija na kojoj se vidi navodni dokument koji pripada kompaniji Knez petrol a u kojem piše da se zabranjuje sipanje goriva u kante, kao i da se ograničava količina koju je moguće natočiti. Konkretno, navodi se da kompanija ograničava prodaju goriva i to na 20 litara za automobile po rezervoaru, 50 litara za traktore i 100 litara za kamione.

Zbog stvaranja redova na pumpama juče je reagovala  Vlade Srbije odakle su poručili da nema razloga za paniku i da naftnih derivata ima dovoljno. Kako je Vlada navela, "neko namerno širi paniku ovim povodom".

 

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija saopštilo je da je u toku prethodne večeri tržišna inspekcija utvrdila povredu Zakona o zaštiti potrošača na više pumpi na kojima su trgovci istakli obaveštenja o ograničenju u količini prodaje i da je utvrđeno da se ograničene količine poklapaju s onima koje su navedenu u dokumentu na mrežama.

Knez petrol: Nismo ograničavali prodaju benzina

Inspekcija je navodi se, ovakvu povredu zakona utvrdila na pet mesta u Babušnici, Кragujevcu, Novom Sadu i Beogradu, da je naloženo otklanjanje nedostatka, što je trgovac odmah učinio. Za ovaj prekršaj je propisana fiksna kazna u iznosu od 50.000 dinara, podseća Ministarstvo.

Ipak, Srđan Knežević tvrdio za Euronews Srbija da kompanija Knez petrol nikada nije ograničavala prodaju benzina i da ovaj dokument nije njihov niti su ga plasirali u javnost. Knežević kaže da svih 105 benzinskih stanica u njihovom vlasništvu ima dovoljno benzina za sve koji kupuju i da se gužve prave samo u blizini granica sa Rumunijom i Bugarskom.

"Pogledao sam taj dopis koji se pojavio na mrežama i to nije stiglo od strane naše kompanije. Mi trenutno ne sipamo u kante i bidone zbog velike gužve na pumpama, jer je dosta veliki pritisak na dizel. Krenuli su poljoprivredni i građevinski radovi pa je i to je jedan od razloga. Količine dizela su velike, veće nego što ih mi možemo nabaviti, jer trenutno strane kompanije ne uvoze zbog skupe cene u inostranstvu. Današnja cena, kada bi uvezli iz Rumunije, Bugarske, Crnog mora, bi bila 195 dinara, a zvanična cena koju mi moramo prodavati je 179", rekao je Knežević.

Podsetimo i da je  Vlada Srbije nedavno uvela ograničene cene dizela i benzina, tako da je cena za evro dizel 179 dinara za litar, a 171 dinar za litar premijum BMB 95.

U Uredbi se navodi i da privredni subjekti ne smeju isporučivati ove vrste goriva u količinama manjim od prosečnih u poslednjih 12 meseci. Za nepoštovanje odredbi kazne za pravno lice su od 100.000 do dva miliona dinara, a može mu se izreći i zaštitna mera zabrane obavljanja delatnosti od šest meseci do godinu dana.

Mićović: Snabdevanje normalno

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović, rekao je danas da goriva u Srbiji ima dovoljno i da je snabdevanje normalno.

"Goriva ima dovoljno, snabdevanje je normalno, stanje oko snabdevanja funkcioniše uobičajeno", rekao je Mićović.

Da nema bojazni od nestašica tvrdi i Ivan Nikolić iz Ekonomskog instituta. On za Euronews Srbija kaže da građani ne treba da brinu za gorivo, jer se nafta i naftni derivati kupuju i na drugim tržištima, u Kazahstani najviše, te da dešavanja u Ukrajini i sankcije brojnih evropskih zemalja Rusiji ne mogu da utiču na snadbevenost gorivom.

"Čak i kada bi došlo do eskalacija, obustave platnog prometa sa Rusijom, fizičkih blokada u dopremanju, opet bi goriva bilo na pumpama. Nema potrebe za gomilanjem zaliha", naveo je on.

I predsednik države Aleksandar Vučić obratio se građanima na Instagramu i poručio da treba da nastave da se "ponašaju normalno" i da će biti dovoljno nafte, naftnih derivata i svega što je potrebno.

"Nemojte da nasedate na trikove, provokacije i besmislice koje govore da nemamo dovoljno nafte, naftnih derivata, da proveravate skloništa, da neće biti dovoljno hrane. Biće dovoljno hrane, benzina, svega što nam je potrebno u budućnosti", rekao je on.

Komentari (0)

Biznis