Biznis vesti

Rusija najavila brz i širok odgovor na zapadne sankcije

Komentari

Autor: Tanjug

09/03/2022

-

10:40

Rusija najavila brz i širok odgovor na zapadne sankcije
Rusija najavila brz i širok odgovor na zapadne sankcije - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Rusija je upozorila danas Zapad da priprema brz i širok odgovor na njihove sankcije, koji će biti bolan u najosetljivijim zapadnim oblastima.

"Reakcija Rusije će biti brza, promišljena i bolna za one na koje je uperena", rekao je Dmitrij Biričevski, direktor odeljenja za ekonomsku saradnju Ministarstva spoljnih poslova, prenosi Rojters pozivajući se na agenciju RIA.

Američki predsednik Džo Bajden je uveo u utorak momentalnu zabranu uvoza ruske nafte i drugih energenata kao meru odmazde za napad Rusije na Ukrajinu. Moskva je ranije ove nedelje upozorila da bi cene nafte mogle da porastu iznad 300 dolara po barelu ako SAD i Evropska unija zabrane uvoz sirove nafte iz Rusije. Američka televizija CNN prenela je da su zvaničnici EU najavili da će 27-člani blok ove godine smanjiti uvoz ruskog prirodnog gasa za dve trećine, i da su predsatvili plan za postizanje energetske nezavisnosti od Moskve "znatno pre 2030. godine".

Prema ruskim podacima, Evropa troši oko 500 miliona tona nafte godišnje, pri čemu ruske isporuke čine oko 30 posto od toga, ili 150 miliona tona, a takođe snabdeva Evropljane i sa 80 miliona tona petrohemijskih proizvoda.

Ruski predsednik Vladimir Putin kaže da je "specijalna vojna operacija" u Ukrajini od suštinskog značaja za obezbeđivanje ruske bezbednosti, nakon što su SAD odlučile da uključenjem Ukrajine u NATO prošire taj vojni savez do granica Rusije, navodi se u tekstu.

Sva dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis