Biznis vesti

Sankcijama SAD nije obuhvaćen uvoz ruskog uranijuma

Komentari

Autor: Tanjug

08/03/2022

-

23:48

Sankcijama SAD nije obuhvaćen uvoz ruskog uranijuma
Sankcijama SAD nije obuhvaćen uvoz ruskog uranijuma - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zabrana koju je danas uveo američki predsednik Džo Bajden na američki uvoz ruske nafte i drugih energenata, ne uključuje zabranu uvoza uranijuma za nuklearne elektrane, tvrdi dobro upućeni izvor upoznat sa ovim pitanjem, javlja Rojters.

Američka energetska industrija se oslanja na Rusiju i njene saveznike Kazahstan i Uzbekistan za otprilike polovinu uranijuma kojim pokreće svoje nuklearne elektrane. Ova grana američke energetike je lobirala kod Bele kuće da ne zabrani uvoz uranijuma iz Rusije uprkos invaziji Moskve na susednu Ukrajinu, prenosi Rojters.

U SAD ne postoji proizvodnja ili prerada uranijuma, i ako je nekoliko kompanija nagovestilo da bi želele da obnove domaću proizvodnju u Teksasu ili Vajomingu ukoliko proizvođači nuklearne energije potpišu dugoročne ugovore o snabdevanju.

U dokumentu Bele kuće koji je objavljen nakon što je Bajden najavio zabranu uvoza ruske nafte i sumirao sankcije koje su SAD uvele Rusiji ne pominje se uranijum, dodaje izvor Rojtersa. Rusku proizvodnju uranijuma kontroliše Rosatom, državna kompanija koju je osnovao ruski predsednik Vladimir Putin 2007. godine. Ova kompanija obezbeđuje značajne prihode Moskvi, a izuzeće uranijuma sa liste uvoznih sankcija SAD verovatno će podstaći nagađanja i kritike da američka preduzeća finansijski podržavaju rusku ekonomiju, ocenjuje Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis