Biznis vesti

MMF: Zbog rata u Ukrajini usporen globalni rast, ali neće izazvati globalnu recesiju

Komentari

Autor: Tanjug

23/03/2022

-

08:20

MMF: Zbog rata u Ukrajini usporen globalni rast, ali neće izazvati globalnu recesiju
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini doprineće usporavanju globalnog ekonomskog rasta, ali neće izazvati globalnu recesiju, izjavila je direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva, najavljujući nove prognoze MMF za april.

Ona je na forumu magazina Forin polisi rekla da će globalni ekonomski rast ove godine uspeti da ostane pozitivan uprkos ratu u Ukrajini, ali da bi jedan broj zemalja sa ionako slabim ekonomijama mogao da zapadne u recesiju, prenosi Rojters.

Prema poslednjim prognozama MMF-a iz januara, za 2022. godinu je predviđen globalni rast od 4,4 odsto, što je za pola procenta manje u odnosu na prognoze iz oktobra.

Georgijava je rekla da će šokovi zbog visokih cena energenata i hrane izazvanih ratom u Ukrajini i sankcijama protiv Rusije teško pogoditi zemlje u razvoju zajedno sa strožim finansijskim uslovima dok napredne države budu podizale kamatne stope.

"Mi smo težili povećanju rasta i smanjenju inflacije koja je postala problem. Umesto toga, imamo upravo suprotno. Rast pada, a inflacija raste", rekla je Georgijeva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis