Biznis vesti

Janaf: Ako ne dođe do promena, od sredine maja obustavljamo transport nafte za NIS zbog sankcija Rusiji

Komentari

Autor: Tanjug

29/03/2022

-

17:38

Janaf: Ako ne dođe do promena, od sredine maja obustavljamo transport nafte za NIS zbog sankcija Rusiji
Janaf: Ako ne dođe do promena, od sredine maja obustavljamo transport nafte za NIS zbog sankcija Rusiji - Copyright Tanjug/HINA/ Lana Slivar Dominić

veličina teksta

Aa Aa

Jadranski naftovod (Janaf) saopštio je da sankcije Rusiji zbog napada na Ukrajinu obuhvataju i ugovor o transportu sirove nafte sklopljen sa srpskom kompanijom NIS, te da, ako ne dođe do promena, taj ugovor neće moći dalje da realizuje od sredine maja ove godine pa sve dok sankcije budu na snazi.

Kako prenosi Hina, u saopštenju se navodi da Janaf ne posluje direktno na ruskom tržištu, ali da je Uredbom Sveta EU od 15. marta 2022. godine o sankcijama zbog delovanja Rusije u Ukrajini obuhvaćen i ugovor o transportu sirove nafte koji je Janaf sklopio s kompanijom NIS za period od 1. januara do 31. decembra 2022.

Tim ugovorom su, kako se precizira, "rezervisani transportni kapaciteti Janafa po načelu 'puno za prazno' u ukupnoj količini od 3.200.000 plus/minus 10 posto nafte, a koji, ukoliko ne dođe do promena, neće moći dalje da se realizuje od dana 15. maja 2022. sve dok ranije navedene mere ograničavanja, kako su propisane Uredbom Saveta EU budu na snazi".

Dodaje se da, s obzirom da trenutno nije moguće predvideti potencijalno trajanje sankcija i budući intenzitet tih mera, nije moguće proceniti njihov učinak na finansijski položaj i poslovanje Janafa u 2022. godini.

Iz Janafa su naglasili da svakodnevno prate razvoj događaja i da su u stalnom kontaktu s korisnicima tog sistema cevovoda.

Janaf je polovinom januara 2022. objavio da je s NIS-om sklopio ugovor o transportu sirove nafte u ovoj godini. NIS je u većinskom vlasništvu ruskog Gaspromjefta, koji drži 56,15 posto akcija, Republika Srbija poseduje 29,87 posto vlasništva, a mali akcionari i 13,98 odsto.

Sankcije EU protiv Rusije uključuju zabranu svih transakcija s određenim kompanijama u ruskom državnom vlasništvu, pri čemu je na popisu objavljenom u službenom glasilu EU među desetak državnih firmi naveden i Gazpromnjeft.

Komentari (1)

Predrag

29.03.2022 18:04

Pogledam domen, ono janaf.hr… Vrlo iznenadjujuce :)

Biznis