Biznis vesti

Mask spremio više od 42 milijarde evra za kupovinu Tvitera: Na putu mu stoji "otrovna pilula" upravnog odbora

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/04/2022

-

19:12

Mask spremio više od 42 milijarde evra za kupovinu Tvitera: Na putu mu stoji "otrovna pilula" upravnog odbora
Tanjug/AP/Miguel Roberts/The Brownsville Herald - Copyright Tanjug/AP/Miguel Roberts/The Brownsville Herald

veličina teksta

Aa Aa

Osnivač kompanija Tesla i Spejs Iks, milijarder Ilon Mask, osigurao je svotu koja iznosi nešto više od 42 milijarde evra i razmišlja da krene sa tenderskim ponudama za neplaćene akcije, sudeći prema dokumentima kojima raspolažu američki regulatori.

U Maskovom vlasništvu već se nalazi više od devet odsto akcija kompanije Tviter, a 14. aprila je ponudio da kupi sve preostale deonice, nakon što je rekao kako bi kompanija "trebalo da bude transformisana u privatnu, da bi postala "svetska platforma za slobodan govor".

Pre nekoliko dana, Mask je na Tviteru objavio naslov knjige Frensisa Skota Ficdžeralda "Blaga je noć" ("Tender is the Night"), ali tako da izostavi reč "Tender". Ovim, kao i time što je prethodno objavio naslov pesme Elvisa Prislija "Love Me Tender", Mask je nagovestio da će poslati tendersku ponudu za akcije Tvitera.

Tenderska ponuda zapravo znači da će Mask ponuditi deoničarima Tvitera da otkupi njihove akcije, umesto da ponudu da upravnom odboru te kompanije. U ovom slučaju cena kompanije mnogo je veća, ali bi Mask mogao da dobije većinsko vlasništvo nad Tviterom.

Tviterova "Otrovna pilula"

Međutim, upravni odbor Tvitera želi da spreči Maska u njegovoj nameri da od deoničara otkupi akcije kompanije, i za to planiraju da iskuriste finansijski instrument pod nazivom "otrovna pilula", koji se već godinama koristi za odvraćanje neželjenih kupaca.

Sastojci variraju u zavisnosti od "pilule", ali je u suštini ovaj instrument tako napravljen da upravnim odborima pruži opciju da "preplave" tržište sa toliko novih deonica da je otkup velikog broja njih i preuzimanje vlasništva nad kompanijom toliko skup, da je praktično neisplativ.

Strategija je postala popularna 1980-ih godina, kada su kompanije u javnom vlasništvu na ovaj način želele da spreče nove vlasnike u vidu bogatih biznismena kao što je Karl Ikan. 

Tviterova "otrovna pilula" sastoji se od toga da, ako neko želi da kupi više od 15 odsto akcija Tvitera, onda će svaki drugi vlasnik deonica moći da plati, recimo, 100 dolara kako bi kupio deonice u vrednosti od 200 dolara - mehanizam je napravljen tako da svaki deoničar može da kupi duplo više deonica po tržišnoj ceni nego što one inače vrede.

Još jedna stvar koju bi mogli da urade iz upravnog odbora Tvitera na osnovu ovog mehanizma, jeste da suštinski mogu da dupliraju svačije deonice osim Maskovih, a da ni od koga ne traže da uloži dodatan novac, piše Blumberg.

Nije želeo u upravni odbor

Bez obzira na to što je kupio gotovo desetinu akcija u kompaniji, Mask je odlučio da ne želi da se pridruži upravnom odboru. Generalni direktor Tvitera Parag Agraval rekao je tim povodom da "smatra da je tako najbolje", i dodao da je "Ilon njihov najveći akcionar, za čiji doprinos će uvek ostati otvoreni". 

Međutim, dan kasnije je investicioni fond "Vanguard" postao vlasnik 82,4 miliona akcija (10,3 odsto), i tako je Mask postao drugi na listi akcionara.

Iz Blumberga tvrde da u Tviteru nisu srećni zbog ovakvog poteza Maska, i da je Agraval rekao zaposlenima kako "odbor još uvek procenjuje ponudu Maska da preuzme kompaniju". Prema pisanju lista "Economic Times", Mask je počeo ozbiljno da kupuje akcije Tvitera tek pre nekoliko meseci, odnosno 31. januara. Ovaj list navodi i da je Mask od tada pa do 1. aprila, skoro svakog dana kupio stotine hiljada ili milione akcija.

Noćas, Mask je dao intervju za TED, gde je rekao da "nije siguran da će zaista moći da preuzme Tviter, iako bi tehnički to mogao da priušti". Dodao je i da "ovo nije način da se zaradi novac", kao i da ga "ekonomija uopšte ne interesuje". U istom intervjuu je poručio i da bi prvo otvorio Tviter algoritme, kako bi svi mogli da vide na koji način se odluke donose.

Viktorija Skolar, investicioni ekspert, nazvala je ovo "neprijateljskim potezom Maska, koji preti da će preispitati svoj udeo u kompaniji ako se odbije njegov predlog kupovine". Sa druge strane, ekonomski stručnjaci poput Nika Šorta, smatraju da bi odbijanje Maskove ponude bilo štetno po članove upravnog odbora Tvitera. 

Komentari (0)

Biznis