Evropa

Mask želi da kupi Tviter: Ponuda vredna više od 40 milijardi dolara - najavio i koji bi mu bio prvi potez u kompaniji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/04/2022

-

13:48

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Američki milijarder Ilon Mask objavio je da namerava da kupi društvenu mrežu Tviter i pretvori je u privatnu, u poslovnoj transakciji koja bi mogla da ga košta 41,39 milijardi dolara. Sam Mask je saopštio je ponudu za kupovinu Tvitera, kao i da veruje u potencijal te platforme da "postane platforma za slobodu govora širom sveta".

Vest o tome da Mask planira kupovinu Tvitera dolazi samo desetak dana nakon što je američka Komisija za hartije od vrednosti (SEC) objavila da je kupio 9,2 odsto akcija u ovoj kompaniji. Kada se to desilo, vrednost akcija Tvitera porasla je gotovo za četvrtinu, a taj udeo je nekoliko dana nakon objave o kupovini iznosio oko 2,9 milijardi dolara.

Prilikom ponude za kupovinu, Mask je naglasio da želi da kupi 100 odsto akcija Tvitera za 54,20 dolara po akciji u gotovini, što je premija od 54 odsto u odnosu na dan pre nego što je počeo da ulaže u Tviter i premija od 38 procenata u odnosu na dan pre nego što je njegova investicija bila javno objavljena.

"Ovo je moja najbolja i konačna ponuda i ako ne bude prihvaćena, morao bih da preispitam svoju poziciju kao akcionara. Tviter ima izuzetan potencijal. Otključaću ga", napisao je Mask.

Međutim, čini se da neki u Tviteru nisu bili zadovoljni Maskovim potezom - grupa akcionara ga je tužila zbog toga što, kako su naveli, nije blagovremeno, odnosno u zakonskom roku, obavestio javnost da je kupio značajan udeo u kompaniji. Naime, savezni zakon SAD nalaže da investitori moraju da obaveste SEC u roku od deset dana ako preuzmu više od 5 odsto vlasničkog udela u nekoj kompaniji.

Mask je taj prag dostigao 14. marta što znači da je SEC trebalo da obavesti do 24, a u tužbi stoji da to nije učinio, već da je iskoristio "prazan period" kako bi kupio još više akcija po nižoj ceni, jer su poskupele kada se saznalo da on ima udela u Tviteru, preneo je Tanjug.

Šta kažu u Tviteru?

Bez obzira na to što je kupio gotovo desetinu akcija u kompaniji, Mask je odlučio da ne želi da se pridruži upravnom odboru. Generalni direktor Tvitera Parag Agraval rekao je tim povodom da "smatra da je tako najbolje", i dodao da je "Ilon njihov najveći akcionar, za čiji doprinos će uvek ostati otvoreni".

Ovo je bilo tačno sve do juče, kada je investicioni fond "Vanguard" postao vlasnik 82,4 miliona akcija (10,3 odsto), i tako je Mask postao drugi na listi akcionara.

Iz Blumberga tvrde da u Tviteru nisu srećni zbog ovakvog poteza Maska, i da je Agraval rekao zaposlenima kako "odbor još uvek procenjuje ponudu Maska da preuzme kompaniju". Prema pisanju lista "Economic Times", Mask je počeo ozbiljno da kupuje akcije Tvitera tek pre nekoliko meseci, odnosno 31. januara. Ovaj list navodi i da je Mask od tada pa do 1. aprila, skoro svakog dana kupio stotine hiljada ili milione akcija.

Noćas, Mask je dao intervju za TED, gde je rekao da "nije siguran da će zaista moći da preuzme Tviter, iako bi tehnički to mogao da priušti". Dodao je i da "ovo nije način da se zaradi novac", kao i da ga "ekonomija uopšte ne interesuje". U istom intervjuu je poručio i da bi prvo otvorio Tviter algoritme, kako bi svi mogli da vide na koji način se odluke donose.

Viktorija Skolar, investicioni ekspert, nazvala je ovo "neprijateljskim potezom Maska, koji preti da će preispitati svoj udeo u kompaniji ako se odbije njegov predlog kupovine". Sa druge strane, ekonomski stručnjaci poput Nika Šorta, smatraju da bi odbijanje Maskove ponude bilo štetno po članove upravnog odbora Tvitera.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa