Biznis vesti

Pregovori u Ujedinjenim nacijama o snabdevanju hranom i energentima

Komentari

Autor: Rojters / Tanjug

18/05/2022

-

18:08

Pregovori u Ujedinjenim nacijama o snabdevanju hranom i energentima
Pregovori u Ujedinjenim nacijama o snabdevanju hranom i energentima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš trebalo bi danas da započne pregovore sa Rusijom, Ukrajinom, Turskom, Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskom unijom o obnavljanju ukrajinskih pošiljki žitarica i oživljavanju izvoza đubriva iz Rusije i Belorusije, saopštili su zvaničnici UN-a.

Posle posete Moskvi i Kijevu krajem prošlog meseca Gutereš je obećao da će pomoći da se poljoprivredni proizvodi Ukrajine i hrana i đubrivo proizvedeni u Rusiji i Belorusiji vrate na svetska tržišta uprkos ratu, prenosi Rojters.

Očekuje se da će Gutereš govoriti o svemu što po tom pitanju preduzima na ministarskom sastanku "Globalni poziv na akciju za bezbednost hrane".

Rat u Ukrajini podstakao je skok globalnih cena žitarica, jestivog ulja, goriva i đubriva, a Gutereš je upozorio da će to pogoršati prehrambenu, energetsku i ekonomsku krizu u siromašnim zemljama, prenosi Rojters.

Dve zemlje proizvode trećinu globalnih zaliha pšenice

Ukrajina, veliki poljoprivredni proizvođač, izvozila je većinu svoje robe preko morskih luka, ali je od 24. februara ove godine bila prinuđena da izvozi železnicom preko svoje zapadne granice ili preko svojih malih dunavskih luka. Rusija i Ukrajina zajedno obezbeđuju skoro trećinu globalnih zaliha pšenice.

Ukrajina je i veliki izvoznik kukuruza, ječma, suncokretovog i repičinog ulja, dok Rusija i Belorusija učestvuju sa više od 40 odsto u svetskom izvozu poljoprivrednog đubriva.

Gutereš je izjavio da 36 zemalja polovinu svojih zaliha pšenice popunjava uvozom iz Rusije i Ukrajine, uključujući neke od najsiromašnijih i najugroženijih na svetu - Liban, Siriju, Jemen, Somaliju i Demokratsku Republiku Kongo, navodi britanska agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis