Fokus

Gutereš upozorio: Svet se suočava sa olujom koja preti da uništi ekonomije zemalja u razvoju

Komentari

Autor: Tanjug

13/04/2022

-

21:30

Gutereš upozorio: Svet se suočava sa olujom koja preti da uništi ekonomije zemalja u razvoju
Antonio Gutereš - Copyright Tanjug/AP/Hassan Ammar

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je danas da se zbog sukoba u Ukrajini siromašne zemlje suočavaju sa ekonomskom katastrofom jer su istovremeno izložene poremećaju u dostupnosti hrane, energije i problemima u domenu finansija.

On je podsetio da je Rusija najveći svetski izvoznik nafte i gasa, da su Rusija i Ukrajina najveći uzgajivači žitarica i da zajedno pokrivaju skoro trećinu svetske potražnje, ukazujući da su cene roba širom sveta u rekordnom porastu čime se nanosi direktna šteta zemljama koje se oslanjaju na uvoz, prenosi Rojters.

"Rat jača trodimenzionalnu krizu - krizu hrane, krizu energije i krizu u domenu finansija što pogađa najranjivije slojeve stanovništva, najranjivije države i ekonomije u svetu", rekao je Gutereš novinarima tokom predstavljanja izveštaja Operativne krizne grupe koju je osnovao ubrzo nakon izbijanja sukoba u Ukrajini.

Prema njegovim rečima svet je suočen sa "olujom" koja preti da uništi ekonomije mnogih zemalja u razvoju.

"Skoro 1,7 milijardi ljudi, od kojih trećina već živi u siromaštvu, izloženo je visokom riziku od poremećaja finansijske prirode i suočava se sa krizom u snabdevanju hranom i energetima što doprinosi porastu broja ugroženih glađu i siromaštvom", upozorio je Gutereš.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet