Evropa

Kremlj odbacio razmenu Medvedčuka za ukrajinske zarobljenike: On nije državljanin Rusije, pratićemo njegovu sudbinu

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Tass

13/04/2022

-

18:14

Kremlj odbacio razmenu Medvedčuka za ukrajinske zarobljenike: On nije državljanin Rusije, pratićemo njegovu sudbinu
Viktor Medvedčuk - Copyright Tanjug/AP/(Ukrainian Presidential Press Office

veličina teksta

Aa Aa

Kremlj je odbacio danas ideju o razmeni ukrajinskog poslanika i biznismena bliskog saradnika Vladimira Putina Viktora Medvedčuka uhapšenog u Ukrajini, za zatvorenike koji se drže u Rusiji.

"Medvedčuk nije ruski državljanin, on nema nikakve veze sa specijalnom vojnom operacijom (u Ukrajini) to je strani političar. Mi apsolutno ne znamo da li on želi da se Rusija uključi u rešavanje klevetničke afere protiv njega", ", rekao je portparol ruskog predsedništva Dmitri Peskov.

Ukrajinske vlasti su objavile juče da su uhapsile Viktora Medvedčuka, proruskog ukrajinskog poslanika i poslovnog čoveka koji je bio u bekstvu od početka ruske ofanzive u Ukrajini, a predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je predložio da bude razmenjen za ukrajinske zarobljenike.

Peskov je dodao da je „sve što se dogodilo sa Viktorom Medvedčukom jasna ilustracija toga šta u stvari predstavlja kijevski režim“, istakavši da je sudski postupak koji je pokrenut protiv Medvedčuka politički motivisan i izmišljen.

Medvedčukuu je bio određen kućni pritvor u maju 2021. godine kada je bio optužen za velezidaju i pokušaj krađe prirodnih resursa Krima, ukrajinskog poluostrva koje je Rusija pripojila 2014. godine. On je nestao posle početka ruske ofanzive i o njemu se nije znalo ništa sve dok juče nije objavljena informacija o njegovom hapšenju.

Peskov tvrdi i da Medvedčuk koji je lider „Opozicione platforme – za život“ nije imao nikakve zakulisne odnose sa Rusijom.

On je bio drugi najbogatiji čovek u Ukrajini 2021. godine sa 620 miliona dolara, prema časopisu Forbs, i poznat je po svojim vezama sa Putinom, koji je prema Medvedčuku kum njegovim ćerkama.

Peskov je, kako prenosi Sputjik, poručio da će u Kremlju „pratiti sudbinu Medvedčuka, te pozivaju da to učine i evropski političari, koji toliko brinu o slobodi govora i koji govore da se čovek ne može progoniti iz političkih razloga“.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa