Biznis vesti

Tri ključne teme Svetskog ekonomskog foruma u Davosu - rat u Ukrajini, klima i korona

Komentari

Autor: Euronews/David Walsh

23/05/2022

-

10:38

Tri ključne teme Svetskog ekonomskog foruma u Davosu - rat u Ukrajini, klima i korona
Tri ključne teme Svetskog ekonomskog foruma u Davosu - rat u Ukrajini, klima i korona - Copyright Tanjug/AP Photo/Kelvin Chan

veličina teksta

Aa Aa

Umesto tipične snežne alpske scene koja obično čini pozadinu sastanka Svetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu, umesto toga delegate i posetioce događaja ove godine pozdravljaju zeleni planinski pejzaži. Svetski ekonomski forum ove godine sastaje se prvi put u proleće, pošto je u više navrata odložen zbog kovida 19.

Osim novina koje donosi promena godišnjeg doba, WEF se sastaje i u ključnom trenutku. U svojoj pedesetogodišnjoj istoriji, WEF nikada nije bio suočen sa takvim globalnim problemima sa kojima se suočava danas dok se svet oporavlja od globalne pandemije, bori da obuzda razorni uticaj klimatske krize i upravlja geopolitičkom situacijom nakon početka rata u Ukrajini.

"Davos će biti drugačiji, ali ne zbog nedostatka snega, već zbog nedostatka globalne saradnje u reašavanju ovih najhitnijih izazova. Globalnim izazovima su potrebna globalna rešenja, a mi ne vidimo ta globalna rešenja i to moramo da guramo u Davosu", rekao je Borge Brende, predsednik WEF na brifingu pre samog događaja.

U nastavku pročitajte koje će tri teme biti srž Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Ruska invazija na Ukrajinu

Rat u Ukrajini znači da će Davos ove godine izgledati malo drugačije. Organizatori su, na primer, odlučili da ne upute poziv ruskim kompanijama ili predstavnicima u svetlu sankcija uvedenih režimu Vladimira Putina. 

"Putin je započeo rat i može da ga okonča, ponovo prihvatajući ono što je prihvatio u prošlosti: teritorijalni integritet Ukrajine", rekao je Brende.

Odsustvo Rusije na jednom od najvažnijih i eksluzivnih sastanaka globalne elite ostavilo je primetan vakuum koji se popunjava na neočekivane načine.

Prazan Ruski dom, koji je godinama bio baza ruske delegacije na tom događaju, sada je preuzela ukrajinska fondacija i nazvala ga "Ruska kuća ratnih zločina".

Ovo mesto, koje bi bilo domaćin događaja i sastanaka sa ruskim delegatima, sada će biti domaćin izložbe koja dokumentuje navodne ratne zločine koje su počinile ruske trupe.

Kada zvanično bude otvoren danas, to će biti i suštinski podsetnik na tekući rat van panela i diskusija koje se održavaju na obližnjim mestima Svetskog ekonomskog foruma.

Ukrajinski delegati će ove godine da budu uključeni u program događaja, a predsednik Volodimir Zelenski će se obratiti na događaju uživo. Očekuje se da će u Davos lično da dođe i gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

Pogoršanje klimatske krize

Klimatska kriza je uvek jedna od glavnih tačaka razgovora na WEF i to se neće promeniti ni ove godine. Uvek postoji značajan otpor prema organizatorima, a činjenica da toliko posetilaca stiže u Davos privatnim avionima jedna je od najglasnijih kritika ekoloških aktivista.

Grinpis i druge ekološke nevladine organizacije uvek su prisutne na događaju, a 2019. godine aktivistkinja Greta Tunberg održala je klimatski protest.

U danima koji su prethodili događaju 2022, klimatski aktivisti organizovali su protest protiv WEF na ulicama Ciriha. Ove godine, međutim, klima više neće biti "slon u sobi".

Samo u protekloj godini, svet je zabeležio nekoliko klimatskih prekretnica: poslednjih sedam godina bile su najtoplije zabeležene sa ekstremnim toplotnim talasima zabeleženim širom Mediterana i zapadne Amerike. Zapadna Evropa je takođe doživela najgore poplave u istoriji.

Kovid je i dalje tu

Za sada, Evropa je u velikoj meri ostavila pandemiju virusa korona iza sebe dok se zemje širom kontinenta otvaraju i ublažavaju ili uklanjaju većinu, ako ne i sva, svoja ograničenja uvedena zbog kovida 19.

Međutim, u Davosu je koronavirus "opipljiv". Učesnici, delegati i mediji moraju da dostave dokaze o vakcinaciji, negativan PCR pre dolaska i drugi test na kovid 19 na licu mesta. 

Sada kada se sesija održava lično, diskusije će se bez sumnje okrenuti spremnosti čovečanstva za buduće događaje, a otpornost globalne ekonomije na takav događaj takođe će biti "vruća tema" za diskusiju.

Komentari (0)

Biznis