Biznis vesti

Stope inflacije u Evropi i u maju nastavljaju da obaraju rekorde

Komentari

Autor: Blumberg / Rojters / Tanjug

31/05/2022

-

12:17

Stope inflacije u Evropi i u maju nastavljaju da obaraju rekorde
Stope inflacije u Evropi i u maju nastavljaju da obaraju rekorde - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Inflacija u evrozoni je ubrzala rast u maju do novog rekordnog nivoa, što dovodi u pitanje stav Evropske centralne banke da će postepeno povećanje kamatnih stopa od jula biti dovoljno da ukroti uporno visok rast cena. Inflacija u 19 zemalja koje dele evro skočila je na 8,1 posto ovog meseca na godišnjem nivou sa 7,4 procenta u aprilu, objavio je zavod za statistiku EU, Evrostat.

Majski rast potrošačkih cena u evrozoni je nadmašio procene ekonomista koji su očekivali stopu od 7,7 odsto, izveštava Rojters.

Bazna inflacija, is koje su izuzete cene hrane i energije, a koju ECB pažljivo prati, ubrzala se u maju na 4,4 posto godišnje sa aprilskog nivoa od 3,9 odsto, dok je još uži indeks potrošačkih cena, koji isključuje alkohol i duvan, dostigao 3,8 procenata na godišnjem nivou u odnosu na 3,5 odsto u aprilu .

Mada opšta inflacija premašuje sada četiri puta ciljanu stopu ECB-a od 2,0 procenta, kreatore politike u ECB-u treba još više da zabrinjava brzi uspon bazne inflacije, koji je ranije smatran prolaznim.

U nadi da će suzbiti inflaciju, predsednica ECB Kristin Lagard i glavni ekonomista Filip Lejn već su najavili povećanje kamatne stope na bankarske depozite položene kod centralnih banaka za 25 baznih poena u julu sa sadašnjeg nivoa od minus 0,5 odsto, i za još 25 baznih poena u septembru.

Međutim, pojedini članovi Upravnog saveta ECB i ekonomisti sumnjaju da će to biti dovoljno, posebno zbog toga što bazna inflacija ne pokazuje znake jenjavanja.

Guverneri centralnih banaka Austrije, Holandije i Letonije smatraju da na sednici ECB-a u julu na stopu treba da bude predlog da se referentna kamata podigne za 50 baznih poena.

ECB će se sastati 9. juna, a očekuje se da će na toj sednici doneti formalnu odluku o okončanju programa kupovine obveznica do kraja juna i da će ponoviti da namerava da započne podizanje ključnih kamatnih stopa.

U Francuskoj novi najviši istorijski nivo

Stopa inflacije u Francuskoj oborila je rekord u maju, dostižući nov najviši istorijski nivo, što povećava pritisak na Evropsku centralnu banku da krene s agresivnim podizanjem kamata budući da je majski rast potrošačkih cena nadmašio očekivanja i u Nemačkoj i Španiji.

Potrošačke cene u Francuskoj, drugoj najvećoj ekonomiji evrozone, skočile su u maju za 5,8 procenata u odnosu godinu ranije, pod uticajem rastućih cena energije i hrane koje se prelivaju na drugu robu i usluge, izveštava "Blumberg".

Francuski pokazatelji, uz ovonedeljne podatke o inflaciji u Nemačkoj i Španiji koji su premašili prognoze ekonomista, gotovo je izvesno da će stopa rasta potrošačkih cena u evrozoni, koja treba da bude objavljena kasnije danas, takođe nadmašiti očekivanja, navodi njujorška agencija.

Unsplash

 

Strah od stagflacije u Francuskoj "podgreva" i odvojeno saopštenje zvaničnog Pariza da je stopa rasta bruto domaćeg proizvoda za prvi kvartal 2022. revidirana naniže sa prvobitno procenjenog nultog rasta. Prema novom izveštaju, francuska ekonomija je pala za 0,2 posto u prvom tromesečju u odnosu na poslednja tri meseca prošle godine.

Rekordne stope inflacije u istoriji evrobloka stvaraju probleme vladama zemalja članica, naročito u Francuskoj gde predsedniku Emanuelu Makronu predstoje parlamentarni izbori sledećeg meseca. NJegova vlada je već izdvojila oko 25 milijardi evra za ublažavanje posledica inflacije, ali je potrebno barem još oko dve milijarde evra više jer su cene struje dodatno porasle, zaključuje "Blumberg".

U Austriji majska inflacija 8 odsto

Inflacija je u Austriji i u maju nastavila je da raste i dostigla je, prema prvoj proceni Statističkog zavoda, stopu od osam odsto. U aprilu inflacija bila je na 7,2 odsto.

Direktor Statističkog zavoda Tobias Tomas ukazao je da je ovo najviša stopa inflacije još od septembra 1975. godine. Uzrok za značajan rast inflacije je drastično povećanje cena energenata.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis