Novac

Inflacija u Evropi obara rekorde: Građani strahuju od rasta cena, do kada bi to moglo da traje?

Komentari

Autor: Zlatica Radović

17/05/2022

-

19:54

Inflacija u Evropi obara rekorde: Građani strahuju od rasta cena, do kada bi to moglo da traje?
Inflacija u Evropi obara rekorde: Građani strahuju od rasta cena, do kada bi to moglo da traje? - Copyright Profimedia, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Talas opšteg poskupljenja zapljusnuo je proteklih meseci celu Evropu, a statistički podaci svedoče o inflaciji koja u mnogim zemljama nije zabeležena decenijama unazad. Istraživanje u Nemačkoj je pokazalo da građane najveće evropske ekonomije rast cena brine više i od invazije Rusije na Ukrajinu, a od inflacije strahuju i više nego od korone.

Iz Evropske komisije stižu ohrabrujuće prognoze, a u najnovijem izveštaju se predviđa da će inflacija dostići vrhunac sredinom 2022. da bi potom usporila od jeseni. Međugodišnja inflacija u našoj zemlji je 9,6 odsto u aprilu, a EK procenjuje da će stopa ove godine biti 8,5 posto, kao i da će nakon toga opasti na 4,6 odsto sledeće godine.

"Međugodišnja inflacija u Srbiji je u februaru i martu bila veća od proseka Evropske unije, a manja nego u nekim članicama EU i to u februaru od četiri, a u martu od 11 članica. U februaru i martu međugodišnja inflacija je u Srbiji iznosila 8,8 odsto i 9,2 odsto, a u Evropskoj uniji 6,2 odsto i 7,8 odsto", navodi se u najnovijem biltenu Makroekonomske analize i trendovi (MAT) koji izdaju Ekonomski institut i Privredna komora Srbije.

U poređenju sa Srbijom, veću međugodišnju inflaciju u februaru su imale Belgija, 9,5 odsto, Češka, 10, Estonija 11,6, Litvanija,14, a u martu Belgija 9,3 odsto, Rumunija 9,6, Slovačka 9,6, Španija 9,7, Poljska 10,2, Bugarska 10,5, Letonija 11,5, Holandija 11,7, Češka 11,9, Estonija 14,8 i Litvanija 15,6 procenata.

I Narodna banka Srbije i dalje očekuje da će inflacija u drugoj polovini ove godine imati opadajuću putanju. Iz centralne banke su saopštili da su na aprilsku mesečnu inflacija od 1,5 procenata, što je 9,6 posto u odnosu na april prošle godine, najviše uticali rast cena hrane i energenata.

"Posmatrano u odnosu na isti mesec prethodne godine, cene prerađene hrane su u aprilu bile više za 11,4 posto, dok su cene neprerađene hrane povećane za 24,6 procenta. Visok međugodišnji rast cena hrane najvećim delom posledica delovanja faktora na strani ponude na koje mere monetarne politike imaju ograničen efekat - odnosno, reč je o rastu cena svih ulaznih troškova u proizvodnji hrane", naveli su u NBS.

Cene energenata su u aprilu porasle za 1,5 procenata, čemu je pored nastavka rasta cena naftnih derivata od 2,9 posto, doprineo i rast cena čvrstih goriva.

"Mesečni rast cena u okviru bazne inflacije iznosio je jedan posto. Za razliku od pojedinih zemalja centralne i jugoistočne Evrope koje su u režimu ciljanja inflacije, međugodišnja bazna inflacija na koju mere monetarne politike mogu u većoj meri da utiču i dalje je znatno niža od ukupne i u aprilu je iznosila 5,5 procenata. Tome je doprinela očuvana relativna stabilnost deviznog kursa i u izuzetno neizvesnim globalnim uslovima", navode u NBS.

Austrijanci manje kupuju i traže akcije

U Austriji je stopa inflacije u aprilu, prema prvim procenama, dostigla nivo od 7,2 odsto, što je najviša vrednost od jeseni 1981. godine. Prema istraživanju javnog mjenja Johanes Kepler univerziteta iz Linca, 92 odsto ispitanih građana reklo je da osećaju povećanje cena namirnica.

Takođe, 49 odsto kaže da je osetilo poskupljenje robe u drogerijama, a 36 odsto rast cena građevinskog materijala.

profimedia

 

Gotovo 30 odsto Austrijanaca planira da ograniči svoje kupovne navike, 75 odsto njih kaže da prilikom kupovine sve više traži akcije, a 59 odsto ispitanika ističe da prelazi na jeftinije alternative.

Nemci strahuju od inflacije

Brz rast cena na mnogim područjima zabrinjava ljude u Nemačkoj više nego išta drugo, pa 40 odsto njih navodi da je njihova najveća briga inflacija, dok 34 odsto ispitanika brine ruska invazija na Ukrajinu, pokazuju rezultati javnog mnjenja koje je sprovela konsultantska firma Mekinzi, prenosi DW. Oko 40 odsto od oko 1.000 ispitanika navelo je da je njihova najveća briga trenutno – inflacija, 34 procenta navelo je rusku invaziju na Ukrajinu, a samo osam odsto pandemiju kovida 19.

Gotovo trećina ispitanih, 29 odsto,strahuje da će zbog rasta cena morati da ograniči svoj način života na nekim područjima.

Strah od rasta cena naročito je zahvatio ljude s nižim primanjima, pa dve trećine ispitanika očekuje da će cene da rastu i u narednih 12 meseci, navodi Dojče vele.

Hrvatska oborila rekord iz 2008. godine

Inflacija u Hrvatskoj je porasla u aprilu za 9,4 posto u odnosu na isti mesec 2021. godine, ubrzavši sa martovskog nivoa od 7,3 procenta. Državni zavod za statistiku (DZS) je obavio da je to najviša stopa otkad DZS vodi tu evidenciju.

Kako prenosi agencija Hina, najviša stopa inflacije u Hrvatskoj pre ove objavljene danas bila je u julu 2008. godine u visini od 8,4 odsto. Na mesečnom nivou, potrošačke cene su u aprilu u proseku bile više za 2,6 posto, pokazuju podaci DZS-a.

Unsplash

 

U poređenju sa aprilom prošle godine, najviše su porasle cene prevoza, za 16,4 procenta, a slede cene hrane i bezalkoholnih pića s rastom od 12,8 posto, restorani i hoteli sa 11,1 posto, te pokućstvo, oprema za domaćinstvo i redovno održavanje sa 9,9 odsto.

Stanovanje, voda, električna energija, gas i ostala goriva su poskupeli za 8,8 posto međugodišnje, odeća i obuća za 7,5 procenata, rekreacija i kulture za 5,6, razna dobra i usluge za 5,4 posto, a alkoholna pića i duvan 1,2 procenta. Jedino su cene komunikacija u Hrvatskoj zabeležile prošlog meseca neznatan pad od 0,1 odsto na godišnjem nivou.

U Mađarskoj najviše poskupeli hleb i piletina

Potrošačke cene u Mađarskoj porasle su u aprilu za 9,5 odsto međugodišnje sa nivoa od 8,5 procenata u martu, objavio je danas Centralni zavod za statistiku (KSH).

Cene hrane su zabeležile rast od 15,6 odsto, pri čemu su hleb i živinsko meso poskupeli za 29,5 posto, a mlečni proizvodi za 22,5 procenata u odnosu na april 2021. godine, prenosi agencija MTI. Motorna goriva su koštala prošlog meseca 12,7 odsto više, dok su cene alkoholnih pića i duvanskih proizvoda povećane za 5,0 procenata.

Prema prilagođenom harmonizovanom indeksu potrošačkih cena, koji omogućava poređenje inflacije između zemalja članica Evropske unije, mađarska inflacija je u aprilu iznosila 9,6 odsto, dok je bazna inflacija, iz koje su izuzete volatilne cene goriva i hrane, iznosila 10,3 procenta. Na mesečnom nivou, aprilska inflacija je porasla za 1,6 posto u Mađarskoj.

U Rumuniji inflacija već dvocifrena

Godišnja stopa inflacije u Rumuniji porasla je na 13,76 odsto u aprilu sa 10,15 odsto u martu, prema današnjim podacima Nacionalnog instituta za statistiku (INS).

Usponu aprilske inflacije najviše je doprineo rast cena neprehrambenih proizvoda za 16,35 odsto, prehrambenih proizvoda za 13,54 procenta i usluga za 7,11 posto, prenosi agencija Ađerpres.Potrošačke cene u Rumuniji su u aprilu, u odnosu na mart, porasle za 3,7 procenata. Rast inflacije od početka godine iznosi 7,9 posto.

Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda

 

Narodna banka Rumunije (BNR) očekuje da će inflacija iznositi 11,2 odsto na kraju drugog kvartala ove godine, 10,2 procenta na kraju trećeg i 9,6 odsto na kraju četvrtog tromesečja 2022, prema Kvartalnom izveštaju o inflaciji rumunske centralne banke.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis