Biznis vesti

Novi Pravilnik stupio na snagu - do kada sme da se prodaje "kafa" u kojoj ima i graška, soje i žira

Komentari

Autor: Zlatica Radović

01/06/2022

-

18:31

Novi Pravilnik stupio na snagu - do kada sme da se prodaje "kafa" u kojoj ima i graška, soje i žira
Novi Pravilnik stupio na snagu - do kada sme da se prodaje "kafa" u kojoj ima i graška, soje i žira - Copyright E-Stock/Konstantin Bajčetić, Unsplash, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Novi Pravilnik o kvalitetu sirove kafe i proizvoda od kafe stupio je na snagu, a najznačajnija novina koju donosi je da na ambalaži ne sme da piše "kafa" ukoliko u njoj ima i zrno dodataka. U kesicama ovog napitka, do sada se moglo naći više soje, graška, cikorije ili žira, nego osnovne sirovine, a u Ministartsvu poljoprivrede kažu da će sada svi koji kafu mešaju sa drugim sirovinama morati to i da naznače na ambalaži.

Iz prodaje, međutim, neće biti povučena kafa koja je deklarisana i obeležena po starim pravilima, već će moći da se prodaje do isteka roka trajanja.

Sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju u Privrednoj komori Srbije Aleksandar Bogunović kaže za Euronews Srbija da očekuje da će se već u narednih mesec dana "raščistiti" situacija na tržištu i da će na ambalaži pisati kafa samo na onim proizvodima koji je sadrže u čistom obliku.

"Rok trajanja kafe je do godinu dana, ali ne očekujemo da će toliko dugo trajati ovaj prelazni period, da ga tako nazovemo. Proizvođači prave kafe ovaj Pravilnik dugo čekaju, a njegova primena je odložena godinu dana upravo zbog ambalaže. Izašlo se u susret proizvođačima koji prave mešavine, da imaju vremena da potroše stara pakovanja i pripreme nova. Po starim propisima može da se prodaje samo ono što je u trenutku stupanja na snagu Pravilnika već bilo u prometu", objašnjava Bogunović.

profimedia

 

On kaže da će kontrolu poštovanja propisa sprovoditi poljoprivredna inspekcija. Do sada su mešavine bile jeftinije, pa su proizvođači niskom cenom privlačili potrošače, a kupci nisu ni bili svesni da ne kupuju čistu kafu. Sada će, ukoliko u kesici ima više od 50 odsto kafe morati da napišu da je to "proizvod na bazi kafe sa dodatkom" i da navedu surogat koji su ubacili, dok će u slučaju da u količini preovladavaju dodaci morati da napišu da je "porizvod na bazi soje, žira ili neke druge biljke, sa dodatkom kafe".

Sprečavanje nepoštene prakse

U Ministarstvu poljoprivrede za Euronews Srbija su rekli da je cilj uvođenja Pravilnika usklađivanje sa propisima Evropske unije, kao i donošenje odgovarajućih odredbi u nameri sprečavanja bilo kakvih nepoštenih praksi koje bi dovodile potrošače u zabludu po pitanju svojstava i sastava sirove kafe, proizvoda od kafe, zamena za kafu, kao i srodnih proizvoda od kafe.

Pravilnikom je uređeno da se ovi podaci moraju nalaziti na glavnom vidnom polju proizvoda, tako da potrošači odmah mogu da vide da ne kupuju čistu kafu, već sa dodacima. Definisani su i sirovine za proizvodnju zamene za kafu, a to su žitarice, proklijale žitarice, cikorija, slanutak ili grašak, žir i soja.

Pravnik iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Mladen Alfirović je rekao za Euronews Srbija da je ova organizacija pre nekoliko godina sprovela istraživanje na tržištu kafe i da su rezultati pokazali da se u ambalaži nalazi sve i svašta.

"U kafi je bilo mlevene soje, graška, leblebija više nego osnovne sirovine...Upravo je to razlog što se NOPS godinama zalagao da se usvoji pravilnik koji će definisati šta proizvod koji nosi naziv kafa sme da sadrži i u kom procentu. Nadamo se da će usvajanje i implementacija novog pravilnika doprineti da se neke stvari raščiste na tržištu Srbije, da se potrošači ne dovode u zabludu i da ne kupuju sve i svašta što se zove kafa. Ovako se dešavalo da u nazivu ima kafa, a da je njen procenat ustvari zanemarljiv, da ne odgovara osnovnoj sirovini", rekao je Alfirović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis