Novac

Poskupljenje nije zaobišlo ni kafu - 200 grama i do 300 dinara, Komisija ispituje da li se kompanije dogovaraju oko cene

Komentari

Autor: Zlatica Radović

21/10/2021

-

14:54

Poskupljenje nije zaobišlo ni kafu - 200 grama i do 300 dinara, Komisija ispituje da li se kompanije dogovaraju oko cene
Poskupljenje nije zaobišlo ni kafu - 200 grama i do 300 dinara, Komisija ispituje da li se kompanije dogovaraju oko cene - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Među brojnim poskupljenjima u poslednjih mesec našla se i kafa. Za 200 grama crne ili domaće kafe prošlog meseca smo plaćali od 200 do 240 dinara, dok je ovih dana za istu količinu potrebno izdvojiti od 250, pa i do 300 dinara ili oko 20 odsto više nego u septembru. Povoljnije cene imaju robne marke, koje imaju gotovo svi trgovinski lanci, ali su i one veće nego prošlog meseca i sada koštaju od 170 do 200 dinara za 200 grama. Cene još nisu podigli svi proizvođači i distributeri, ali poskupljenje najavljuju i oni koji prodaju domaću i instant kafu.

Sekretar zadužen za poljoprivredu u Privrednoj komori Srbije Aleksandar Bogunović za Euronews Srbija kaže da se cene u prodavnicama drastično razlikuju, pa koliko će potrošač zapravo potrošiti zavisi i od toga gde se snabdeva, ali i za kog proizvođača se opredeli. 

"Cena arabike koju najviše uvozimo iz Brazila veća je za oko 100 odsto u odnosu na prošlu godinu, a kod nas proizvođači i distributeri nisu menjali cene od 2017. U međuvremenu je i akciza na kafu porasla na 8,4 odsto i oni su to preuzeli na sebe. Sada će zato ovaj cenovni skok biti veći, jer je osim poskupljenja sirovine koja učestvuje sa 80 odsto u ceni proizvoda poskupeo i transport, kao i energenti, ali i ambalaža", navodi Bogunović.

On kaže da građani naše zemlje u proseku popiju 4,5 kilograma kafe godišnje, a da uvezemo oko 30.000 tona. 

Unsplash

 

"Arabiku uvozimo iz Brazila, koji snabdeva trećinu svetskog tržišta, a količine su smanjene zbog mraza koji je proletos pogodio ovo područje. Robustu, koja se pretežno koristi kao sirovina za instant kafe uvozimo iz Vijetnama, ali i iz Ugande, Kostarike i Kolumbije. Zbog kovida se sada isporuke umesto dva čekaju i duže od četiri meseca, a cene po kontejneru su sa 1.500 dolara otišle i do 10.000 dolara. Pojedine kompanije još čekaju robu koju su naručile u junu", kaže Bogunović.

Korekciju cena najavljuju i distributeri instant kafe pozivajući se na dalji rast cena sirovine na globalnom tržištu.

"Takva promena je, nažalost, bila očekivana imajući u vidu smanjenje prinosa u zemljama najvećih proizvođača, kao i brojne probleme nastalih usled pandemije, a to su veći troškovi, otežana logistika, smanjenje radne snage i uticaj kursa. Usled poskupljenja na svetskom tržištu, krajem ove ili u prvom delu 2022. godine očekuje se povećanje cena u maloprodaji i u Srbiji",  kaže Atana Škalko, izvršna direktorka kategorije kafe za Nestlé jugoistočno evropsko tržište.

Komisija ispituje da li ima dogovora oko cena

Inače, Komisija za zaštitu konkurencije je pre mesec dana pokrenula postupak ispitivanja povrede konkurencije na tržištu kafe. Oni su u obrazloženju svoje odluke napisali da KZK osnovano pretpostavlja da se najveće kompanije na srpskom tržištu dogovaraju oko cena. Naveli su da su u medijima predstavnici dve kompanije koje imaju najveći udeo na tržištu više puta u isto vreme najavljivale poskupljenje.

profimedia

 

"Komisija je osnovano pretpostavila da se društva Atlantic Grupa i Strauss Adriatic, kao dva najveća učesnika na tržištu veleprodaje mlevene kafe u Srbiji, te tako i dva najveća konkurenta, najranije u periodu od 2017. godine do kraja 2020. godine, a moguće i kasnije, usaglašavaju poslovne strategije u vezi sa cenama mlevene kafe. Na ovaj način, predmetna društva bi saradnjom zamenila međusobnu konkurenciju, pri čemu navedeno ponašanje ima za cilj ili posledicu značajno ograničavanje, narušavanje ili sprečavanje konkurencije u Srbiji", navode u KZK.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis