Novac

Očekuje se poskupljenje kafe od oktobra - za 200 grama plaćaćemo i do 300 dinara

Komentari

Autor: RTS

27/09/2021

-

10:50

Očekuje se poskupljenje kafe od oktobra - za 200 grama plaćaćemo i do 300 dinara
Moskva - Copyright Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Nove cene kafe treba očekivati od oktobra, a 200 grama bi u prodavnicama moglo da košta od 270 do 300 dinara, za razliku od trenutne cene koja se kreće od 220 do 240 dinara, izjavio je za RTS Aleksandar Bogunović iz Sektora poljoprivrede Privredne komore Srbije.

Trenutno pijemo kafu koja je na zalihama. Sa novom nabavkom očekuje se da u prodavnice stignu i nove cene, jer je ovogodišnji rod u Brazilu desetkovan zbog mraza. Cena na berzi skočila je za 100 odsto.

Bogunović kaže da godišnje uvezemo oko 30.000 tona kafe i to uglavnom iz Brazila, koji je najveći proizvođač kafe arabika na svetu i snabdeva čak trećinu svetskog tržišta. Pored arabike, tu je i robusta koju nabavljamo iz Vijetnama, a uvozimo i iz Ugande, Kostarike, Kolumbije, Jamajke, Indonezije.

Kaže da se situacija iz Brazila dosta odrazila na cenu na berzi, te da je kafa poskupela za više od 100 odsto. Poskupljenje arabike dovelo je do toga da zbog, veće potražnje, skoči cena i arabuste koja je ove godine, kako kaže, fantastično rodila.

Moguće dodatno poskupljenje i sledeće godine

Bogunović objašnjava da na uvećanje cene kafe utiče i poskuljenje transporta, te da je i transport sa nekih 1.000 otišao na 10.000 dolara. Ističe da se u poslednje četiri godine cena kafe u prodavnicama nije menjala.

"Akciza na kafu je rasla 8,4 odsto, ali su proizvođači primili na sebe taj udar i nisu uopšte menjali cene. I do skoro nije ni bilo povećanja cena na tržištu. Tek su počele skoro da se dešavaju, s obzirom da su nove nabavke dosta više... Neki su već krenuli sa dizanjem cena, ali ono što je dobro je da neće svi odjednom da dižu cenu maksimalno, svi će gledati da to maksimalno amortizuju. Vrlo je očekivano da će cena ići za 10 odsto gore za ovaj prvi period, verovatno se posle neće dirati do kraja godine, ali je sasvim sigurno očekivati da će naredne godine ta cena ići bar za još jedno pet posto gore", rekao je Bogunović.

Kako kaže, na cenu kafe utiče i pandemija, ali u poslednjih godinu i po dana nije porasla potrošnja, jer nisu radili ugostiteljski objekti u kojima se popije najviše kafe - naročito filter i espreso.

Da li će cena uticati na lošiji kvalitet kafe?

Napomenuo je da postoji mogućnost da će neki sada, zbog jače cene, pokušati da na uštrb kvaliteta, kroz različite mešavine pojačaju sadržaj nekih drugih surogata kafe, ali da će, zbog novog pravilnika o kvalitetu, to biti istaknuto na deklaraciji.

Unsplash

 

"Potrošač može da vidi na samoj kesici šta je sadržaj te kafe, u kom procentu se nalazi određeni dodatak, i da sam može da donese odluku kog kvaliteta kafu će piti i naravno u skladu sa tim da je plati", rekao je Bogunović.

Prema njegovim rečima, Srbija je u samom vrhu po ispijanju kafe, a više od nas piju je Norvežani - čak 10 kilograma godišnje po čoveku.

Preporuka za vas

Sve takse rastu od 01. jula - skuplja saobraćajna i vozačka i još niz dokumenata, neki i do 15.000 dinara

Komentari (0)

Biznis