Biznis vesti

Micotakis: Grčka ključna za Evropu u postizanju energetske autonomije

Komentari

Autor: Tanjug

03/06/2022

-

17:44

Micotakis: Grčka ključna za Evropu u postizanju energetske autonomije
Kirijakos Micotakis - Copyright Tanjug/AP/Kenzo Tribouillard

veličina teksta

Aa Aa

Grčki premijer Kirijakos Micotakis smatra da Grčka, ulazna stanica za prirodni gas iz istočnog Mediterana, može da igra ključnu ulogu u podršci Evropi da postigne energetsku autonomiju s obzirom na njen položaj i ulaganja u infrastrukturu, kao što je novi terminal za tečni prirodni gas (TPG) na severu zemlje.

Nakon izbijanja rata u Ukrajini, Evropska unija traži nove rute za snabdevanje prirodnim gasom i alternativne izvore energije u nastojanju da smanji oslanjanje na ruski gas.

"Kada je reč o gasu iz istočnog Mediterana, mislim da moramo da razmotrimo sve opcije i da nađemo najisplativiji način za prenos gasa, koji postoji na Kipru ili u Izraelu, na evropsko tržište. Kakvo god rešenje da neko smisli ono će sigurno uključiti Grčku", rekao je Micotakis u intervjuu za Rojters, na egejskom ostrvu Astipaleja.

Grčka ima jedan terminal za TPG i planira da izgradi još dva, od kojih jedan plutajući kod severnog grada Aleksandropolisa. Prema rečima Micotakisa, zemlja proširuje svoju elektroenergetsku mrežu kako bi mogla da poveća korišćenje obnovljive energije, a takođe očekuje da će gasna konekcija s Bugarskom biti završena sledećeg meseca.

Micotakis je doputovao na Astipaleju radi nadgledanja dokle se stiglo s projektom koji su grčka vlada i nemački Folksvagen pokrenuli pre godinu dana, a koji predviđa da se sva vozila na ostrvu zamene električnim automobilima.

"Ono što vidite ovde je pogled u budućnost", rekao je on.

Predsednik grčke vlade je ocenio da je prirodni gas samo gorivo za tranzicioni period, obećavajući da će povećati upotrebu obnovljive energije. Nada se da bi Astipaleja, koja vrvi od vetrnjača i koja se polako pretvara u zeleno ostrvo, mogla da postane uzor za sva grčka ostrva.

"Vetar i sunce koje imamo ovde proizvode najjeftiniju moguću struju i ima je u izobilju, a uz to je naša. Ne treba da se oslanjamo ni na koga drugog", rekao je Micotakis i izrazio uverenje da se Grčka neće suočiti sa nedostatkom struje tokom leta, u špicu turističke sezone, kada raste potražnja za električnom energijom za rashladne uređaje.

Komentari (0)

Biznis