Biznis vesti

Republički geodetski zavod o hakerskom napadu na katastar: U toku provera sistema, podaci građana nisu ugroženi

Komentari

Autor: Tanjug

16/06/2022

-

11:38

Republički geodetski zavod o hakerskom napadu na katastar: U toku provera sistema, podaci građana nisu ugroženi
Republički geodetski zavod o hakerskom napadu na katastar: U toku provera sistema, podaci građana nisu ugroženi - Copyright TANJUG/REPUBLICKI GEODETSKI ZAVOD/ODNOSI S JAVNOSCU

veličina teksta

Aa Aa

Intenzivno se radi na proveri informacionog sistema Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) koji je preventivno zaključan zbog hakerskog napada, kaže Maja Radović iz RGZ-a i ističe da podaci nisu ugroženi i da građani ne treba da brinu.

Radović je rekla da se sistem pažljivo proverava, deo po deo, i da je akcenat na bezbednosti podataka zbog čega nijedan stručnjak ne može da kaže koliko je vremena potrebno da se sve vrati u normalu.

"Nemamo informaciju da se desila krađa bilo kog podatka", rekla je Radović na K1 televiziji.

Dodala je da pristup sistemu nemaju ni zaposleni ni spoljni korisnici preko kojih bi, kako kaže, hakeri mogli da nastave da napadaju, ističući da su oni koji u sistem ulaze onlajn najveća opasnost.

Prema njenim rečima, primećene su hakerske aktivnosti i prema drugim državnim institucijama, a napad na Republički geodetski zavod je, ističe, deo sistemskog napada prema celokupnoj infrastrukturi države Srbije.

"Napad ne bi trebalo da se ni na koji način odrazi na bezbednost podataka i apelujemo na strpljenje građana. E-katastar i e-šalter imaju najvažniju ulogu i prioritet su za puštanje u rad", navela je Radović i naglasila da ne postoji razlog za zabrinutost.

Ona je navela da su u utorak ujutro primećeni napadi na IT infrastrukturu RGZ i da je primećeno da je došlo do pretnje IT sistemu zbog čega je, kaže, preventivno odmah sve zaključano.

"Sistemi su mnogo širi od katastra, jer obuhvataju i kompletnu nacionalnu infrastrukturu geoprostornih podataka. Osnov suvereniteta svake države su geoprostorni podaci i to je stav UN-a. Ovaj napad se zato posmatra i kao napad na Republiku Srbiju i na njen suverenitet", rekla je Radović.

Zastoj na tržištu nekretnina

Dodala je da RGZ ima podršku tima stručnjaka koji se bave sajber bezbednošću iz Tužilaštva za visokotehnološki kriminal, MUP-a, BIA-e i drugih državnih organa, te da se intenzivno radi na otkrivanju uzroka, forenzici, sprečavanju problema i zaštiti podataka. Govoreći o efektima zaključavanja sistema, Radović je kazala da nema kupoprodajnih transakcija, da je obustavljeno izdavanje građevinskih dozvola i da nema mogućnosti za uzimanje listova nepokretnosti niti davanja hipotekarnih kredita.

Navela je da baze RGZ sadrže podatke o 18 miliona parcela, ali da postoje rezervne kopije svih podataka.

"Sve što postoji u digitalnom, postoji i u papirnom obliku. U najgorem slučaju, kada bi se i dogodilo da sve nestane, sva dokumentacija postoji u arhivama. Jedino što trenutno izaziva nervozu je to što tržište nepokretnosti ne funkcioniše i što poslovi ne mogu da se obave", kazala je Radović.

Unsplash

 

Dodala je da su građani samo trenutno sprečeni da obavljaju kupoprodajne aktivnosti i da neće biti pada, već da je reč o zastoju na tržištu nekretnina.

"Čim sistem bude ponovo funkcionalan, građani će obaviti sve svoje poslove i kupoprodaje. Malo će samo da pričekaju i da se strpe. Skuplje je da brzo pustimo u rad sisteme i da oni ostanu nezaštićeni nego da pričekamo", kazala je Radović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis