Biznis vesti

Nagrada projektu "Moja prva plata": Nacionalni program dobio međunarodno priznanje u Briselu

Komentari

Autor: FoNet

25/06/2022

-

18:55

Nagrada projektu "Moja prva plata": Nacionalni program dobio međunarodno priznanje u Briselu
profimedia, Moja prva plata - Copyright profimedia, Moja prva plata

veličina teksta

Aa Aa

Nacionalni program "Moja prva plata" dobio je međunarodno priznanje u Briselu, koje dodeljuje organizacija Emerging Europe kao godišnju nagradu inicijativama u regionu koji obuhvata 23 zemlje Centralne, Istočne, Jugo-istočne Evrope i Kavkaza u oblastima održivosti, inovacija i preduzetništva, saopštila je danas Vlada Srbije.

Projekat "Moja prva plata" osvojio je prvo mesto u kategoriji "Prospertitet", kao najbolja inicijativa u prethodnoj godini koja u centar ekonomije stavlja ljude, smanjujući jaz između urbanog i ruralnog razvoja, razlika u prihodima i razvoja tržišta rada. Izbor je odredio žiri od 23 stručnjaka širom sveta i preko 8.300 glasova publike, navedeno je u saopštenju.

Projekat "Moja prva plata" je, po rečima ministra Finansija Siniše Malog, nastao kada je uočen problem da "kompanije nemaju dovoljno kadrova na tržištu i da traže iskusne kandidate, a mlade osobe teško dobijaju priliku da steknu prvo radno iskustvo".

"Zbog toga smo u saradnji sa kompanijama i mladima napravili program u kojem država finansira devet meseci radnog iskustva, tokom kojih mladi stiču znanja o osnovama poslovanja i svetu rada", izjavio je Mali.

Nagradu je dodelio Entoni Kim iz Heritage Fondacije, a primio ju je Vukašin Grozdić, savetnik predsednice Vlade Srbije.

"Dugoročni cilj programa je da na tržištu rada ne ostane nijedna mlada osoba bez radnog iskustva" izjavio je Grozdić.

Program "Moja prva plata" pokrenut je 2020. godine i do sada su realizovana dva ciklusa čime je preko 17.000 mladih, od kojih je 60 odsto žena, kod više od 10.000 poslodavaca dobilo priliku da stekne prvo radno iskustvo.

Projekat sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje uz podršku Kabineta predsednice Vlade Srbije , Privredne komore Srbije, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja,

Ministarstva finansija, Ministarstva omladine i sporta i Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Po završetku prvog ciklusa programa, više od 90 odsto mladih je izjavilo da bi preporučilo ovakav način radnog angažovanja svojim prijateljima, a više od 80 odsto je iskazalo interesovanje da ostane da radi na tom radnom mestu.

Vlada je u saopštenju ocenikla kako "ohrabruje podatak da bi 62 odsto poslodavaca koji su učestvovali u istraživanju želelo da zaposli svog kandidata".

Komentari (0)

Biznis