Biznis vesti

Brnabić: Do kraja dana 492 radnika Fijata dobiće otpremnine

Komentari

Autor: Tanjug

29/06/2022

-

08:42

Brnabić: Do kraja dana 492 radnika Fijata dobiće otpremnine
Ana Brnabić - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će 492 radnika kragujevačke fabrike "Fijat", koji su proglašeni tehnološkim viškom, do kraja dana dobiti otpremnine.

"U subotu na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem je sve dogovoreno. Dogovoren je nivo otpremnina i 492 radnika koji su proglašeni tehnološkim viškom će danas do kraja dana dobiti svoje otpreminine", rekla je Brnabić gostujući na RTS-u.

Poručila je da država nastavlja da se bori za sve ostale radnike i navela da je i u nedelju i juče i jutros imala razgovore sa Stelantisom.

"Naša, ali i njihova želja je da što više radnika, tih ostalih 1500, ostane. Rekla sam im da onda moraju dodatno da poboljšaju ponudu i tako su došli sa ponudom 3 plus 1 - tri meseca radite u Slovačkoj ili Poljskoj, a mesec dana ste u Kragujevcu", rekla je Brnabić.

Dodala je da je sada na radnicima i sinkdikatima da to iskomuniciraju i da se vidi da li će imati dovoljno radnika koji su spremni da prihvate takvu ponudu.

"Energetika će biti najvažnija tema buduće vlade"

Eneregetika će biti apsolutno najvažnija tema na agendi buduće vlade, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić i dodala da se radi na pronalaženju rešenja kako bismo imali što efikasniju potrošnju energenata.

"Gledamo da kupujemo dodatni ugalj dok ne završimo ono što moramo da uradimo sa našim dodatnim otprevkama da više kopamo našeg uglja", rekla je Brnabić gostujući na RTS-u i dodala da se razgovara i sa zemljama regiona, ali i sa Kinom i Turskom.

Brnabić je navela da je ugalj koji mi koristimo mnogo jeftiniji i da nam je skuplji transport od samog uglja.

"Kada kažemo da je 310 do 400 dolara to je onaj kameni, mrki ugalj, koji mi ne možemo da koristimo. Lignit koji koristimo je mnogo jeftiniji, ali svakako mnogo nekvalitetniji", rekla je Brnabić.

Ona je kazala da se, kao što je tokom pandemije korona virusa naša naučna zajednica anagažovana da nađe rešenja kako bi bili samoodrživi, pa smo tako napravili i svoj prvi test za antitela, prvi srpski respirator...to sada pokušava da uradi i u energetici.

S tim u vezi, navela je da je pre desetak dana imala sastanak sa predstavnicima preduzeća "Elektroprivreda Srbije", ali i sa fakultetima - Mašinskim, Rudarsko-geološkim...o tome da delom kupimo i onaj mnogo kvalitetniji ugalj, pa da se on miksuje sa lignitom kako bi od manje uglja dobili više električne energije.

"Sada počinjemo i testiranje u jednom bloku naših termoelektrana da vidimo da li možemo sa 20, 25 odsto da miksujemo taj mnogo kvalitetniji ugalj i da to bude dodatna pomoć", rekla je Brnabić.

Ona je dodala da je želja i predsednika Srbije Aleksandra Vučića da što pre budu završene izborne radnje i da se krene u pregovore sa svim parlamentarnim strankama, te istakla da će energetika biti apsolutno najvažnija tema na agendi buduće vlade.

Komentari (0)

Biznis