Biznis vesti

Kineski BDP pao 2,6 odsto u dugom kvartalu u odnosu na prethodni

Komentari

Autor: Tanjug

15/07/2022

-

08:44

Kineski BDP pao 2,6 odsto u dugom kvartalu u odnosu na prethodni
Kineski BDP pao 2,6 odsto u dugom kvartalu u odnosu na prethodni - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Bruto domaći proizvod Kine je pao u drugom kvartalu za 2,6 posto u odnosu na prethodno tromesečje, a u odnosu na isti period 2021. godine je porastao za samo 0,4 procenta, objavio je danas Nacionalni biro za statistiku (NBS).

To je najgori kvartalni učinak kineske privrede u poslednjih više od dve godine, koji je rezultat višemesečnog lokdauna zbog kovida, izveštava američka tv stanica CNN.

U prvoj polovini godine, BDP Kine je porastao za skromnih 2,5 odsto, zbog čega analitičari procenjuju da je vladin ciljani rast od oko 5,5 procenata rasta za ovu godinu van domašaja.

Kineska industrijska proizvodnja je takođe podbacila u junu u odnosu na očekivanja, s obzirom da je zabeležila rast od 3,9 posto na godišnjem nivou naspram prognoze ekonomista u anketi Rojtersa koji su predviđali rast od 4,1 procenat.

Međutim, maloprodaja je u junu porasla za 3,1 odsto, oporavljajući se od prethodnog pada i nadmašivši procene analitičara da će stagnirati na godišnjem nivou.

Prema izveštaju CNBC-a, investicije u osnovna sredstva u Kini su u prvom polugodištu bile iznad očekivanja s povećanjem od 6,1 odsto naspram predviđanih 6,0 procenata. Ukupne investicije u osnovna sredstva porasle su u junu na mesečnom nivou 0,95 posto.

Dok su investicije u infrastrukturu i proizvodnju zadržale sličan ili bolji tempo rasta od maja do juna, u sektoru nekretnina su se pogoršale. Ulaganja u nekretnine su u prvoj polovini godine pala za 5,4 procenta međugodišnje, nakon pada od 4,0 odsto u prvih pet meseci 2022.

Nezaposlenost u 31 najvećih kineskih gradova spustila se sa pretpandemijskog maksimuma na 5,8 odsto u junu, ali je u kategoriji mladih od 16 do 24 godine porasla na 19,3 odsto.

Na današnjoj konferenciji za novinare, portparol statističkog biroa Fu Lingui ocenio je da je uticaj kovida "kratkotrajan" i naglasio da je inflacija u Kini daleko ispod one u SAD i Evropi. Dodao je da postoje "izazovi" za postizanje celogodišnjih ekonomskih ciljeva.

Velike investicione banke su u više navrata smanjivale svoje procene rasta kineskog BDP-a za ovu godinu zbog politike nulte kovid zaraze koju vodi Peking, pri čemu je njihova prosečna prognoza iznosila 3,4 posto krajem juna.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis