Fokus

Kina se sprema za ekstremno leto: Toplotni talas zahvatio veliki sliv reke Jangcekjang

Komentari

Autor: Tanjug

13/07/2022

-

14:08

Kina se sprema za ekstremno leto: Toplotni talas zahvatio veliki sliv reke Jangcekjang
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Toplotni talasi zahvatio je veliki sliv reke Jangcekjang u Kini, sa gusto naseljenim gradovima od Šangaja na obali do Čengdua.

Više od 90 crvenih upozorenja na visoke tenperature, najstrožih u sistemu upozorenja od tri stepena, bilo je aktivno širom Kine, preneo je Rojters.

Većina upozorenja bila je u basenu Jangcekjanga, koji se prostire na skoro 2.000 kilometara.

Komercijalna prestonica Kine, Šangaj, izdao je drugo crveno upozorenje za četiri dana, upozoravajući na temperature koje prelaze 40 stepeni Celzijusa.

Izgradnja i druge aktivnosti na otvorenom u Šangaju moraju da budu smanjene ili čak zaustavljene pod crvenim upozorenjem, što je istorijski veoma retko za grad od 25 miliona stanovnika, navodi britanska agencija.

Kina se ove godine sprema za ekstremno leto, od velikih toplotnih talasa do dugotrajnih pljuskova.

Intenzivnom vrućinom i rekordnim padavinama naročito su pogođeni gradovi južno od Jangcekjanga.

"U poređenju sa prethodnim godinama, leto u Nankingu nikada nije bilo toplije nego ove godine", rekao je 77-godišnji penzioner u gradu sa preko devet miliona stanovnika u blizini Šangaja.

Provincija Džeđang južno od Šangaja izdala je rekordno 51 crveno upozorenje u jednom danu, a lokalni mediji izveštavaju da su ljudi primljeni u bolnice zbog toplotnog udara ili da su čak umirali od njega.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet