Biznis vesti

Mađarska od 1. avgusta ukida ograničenje cena gasa i struje za domaćinstva

Komentari

Autor: Tanjug

21/07/2022

-

11:45

Mađarska od 1. avgusta ukida ograničenje cena gasa i struje za domaćinstva
Euronews/Slađana Pejić: EPA/FILIP SINGER, Tanjug/Tara Radovanović, Pixabay - Copyright Euronews/Slađana Pejić: EPA/FILIP SINGER, Tanjug/Tara Radovanović, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Mađarska će od 1. avgusta ukinuti ograničenja cena gasa i struje za domaćinstva sa većom potrošnjom, prema današnjoj uredbi vlade, što znači da će mnogi Mađari plaćati znatno više za energiju koju potroše iznad određene količine.

Ove mere pomoći će vladi da "zapuši rupe" u budžetu, nastale usled skoro 10-godišnjeg ograničenja cena koje je predstavljalo težak teret za državne finansije, jer su globalne cene energenata naglo porasle, prenosi Rojters.

Prema uredbi, domaćinstva će imati pravo na važeću ograničenu cenu električne energije za potrošnju do 2.523 KWh godišnje, a plaćaće skoro duplo više za potrošenu energiju iznad toga, mada je vlada navela da će i ta cena biti ispod tržišne.

Što se tiče gasa, ograničena cena će važiti za godišnju potrošnju od 1.729 kubnih metara, a iznad tog nivoa će se primenjivati cena približna tržišnoj, što dovodi do sedmostrukog povećanja cene, navodi Rojters.

Situacija sa snabdevanjem Evrope gasom se zaoštrila i cene goriva su uzletele nakon ruskog napada na Ukrajinu u februaru i zapadnih sankcija uvedenih Moskvi, zbog čega su zemlje u problemu da dopune skladišta i pronađu druge dobavljače.

Mađarska, prema 15-godišnjem ugovoru sa ruskim Gaspromom potpisanim prošle godine, dobija 3,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje preko Bugarske i Srbije i još 1,0 milijardu kubika gasovodom iz Austrije.

Ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je ranije da Budimpešta pregovara o kupovini dodatnih količina gasa na globalnom tržištu pre grejne sezone.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis