Evropa

Sijarto: Spremni scenariji za spasavanje 150.000 Mađara u Ukrajini

Komentari

Autor: Tanjug

16/07/2022

-

13:31

Sijarto: Spremni scenariji za spasavanje 150.000 Mađara u Ukrajini
Sijarto: Spremni scenariji za spasavanje 150.000 Mađara u Ukrajini - Copyright AP Photo/Darko Vojinovic

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je da je u interesu Budimpešte da što pre bude postignut mir na istoku, jer bi tada, kako je naveo, "mogli biti izbegnuti opasni scenariji koji su pripremljeni za spasavanje i zaštitu 150.000 Mađara koji žive u Zakarpatju", na zapadu Ukrajine.

Mađarski ministar je istakao da Mađarska nastavlja da vodi politiku tako da verovatnoća da uđe u rat bude minimalna i da, kao i svaka zemlja u čijem se susedstvu vodi rat, mora biti spremna da se brani ako je potrebno.

"I kod nas su pripremljeni scenariji za vanredne situacije", rekao je Sijarto, prenosi portal Index.hu.

Sijarto je to naveo uz objašnjenje da "ako se front eventualno približi zapadnoj polovini Ukrajine, to u slučaju Mađarske predstavlja mnogo veći bezbednosni rizik nego ranije".

Dodao je da Mađarska nema spor sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, ali ima različite interese. Sijarto je ocenio da je interes Ukrajine da što više zemalja uvuče u sukob, makar kroz isporuke oružja, a da je interes Mađarske da se kloni tog sukoba i da smanji šanse da bude uvučena u rat.

Ukrajinski poslanik: Kijev da traži objašnjenje

Iz Kijeva još nije bilo zvaničnih reakcija na Sijartovu izjavu, ali je ukrajinski poslanik Maksim Bužanski ocenio da bi Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine trebalo da traži objašnjenje od kolega iz Budimpešte.

"Mislim da bi Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine trebalo odmah da zatraži objašnjenje od mađarskih kolega o tome od koga i na koji način su se pripemili da spasavaju 150.000 ukrajinskih Mađara na teritoriji Ukrajine", napisao je Bužanski na Telegramu, prenosi ruski list Izvestija.

Mađarski ministar odbrane Kristof Šalaj-Bobrovnicki izdao je 13. jula naredbu da se oružane snage zemlje stave u viši stepen pripravnosti.

"Suočavamo se sa dosad neviđenim bezbednosnim izazovima, kao što je rat u našem susedstvu i nasilnim ilegalnim migrantima koji opsedaju granicu", poručio je Kristof Šalaj-Bobrovnicki na Fejsbuku, prenela je agencija MTI.

U Ukrajini živi oko 150.000 Mađara, pre svega u Zakarpartskoj oblasti, na zapadu Ukrajine, uz granicu sa Mađarskom.

Budimpešta i Kijev su više puta bili u sporu oko manjinskih prava, pre svega prava na školovanje na maternjem jeziku, nakon što je parlament Ukrajine 2017. usvojio zakon "o obezbeđenju funkcionisanja ukrajinskog jezika kao zvaničnog", kojim se ograničava upotreba manjinskih jezika u ukrajinskim školama.

Komentari (0)

Evropa