Biznis vesti

Struja poskupljuje od 1. septembra

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/07/2022

-

11:25

Struja poskupljuje od 1. septembra
Struja poskupljuje od 1. septembra - Copyright E-Stock/Konstantin Bajčetić, Dimitrije Goll, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Savet Agencije za energetiku je na današnjoj sednici, na zahtev JP EPS Beograd, dao saglasnost na odluku o ceni električne energije za garantovano snabdevanje.

"Prosečna cena električne energije za kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama (domaćinstva i mali kupci), utvrđena na osnovu maksimalno odobrenog prihoda i predviđenih količina električne energije za prodaju kupcima na garantovanom snabdevanju, iznosi bez poreza i taksi 8,144 din/kWh i veća je u odnosu na postojeću prosečnu cenu za 6,5 odsto", navedeno je u saopštenju Agencije za energetiku.

Nova cena za garantovano snabdevanje primenjivaće se počev od 1. septembra 2022. godine.

Danas je o novoj ceni električne energije govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da će poskupljenje biti minimalno, "tako da se ugrozi standard građana, čak ni onih najsiromašnijih". 

Vučić je naveo da država želi da najveći teret krize preuzme na sebe i dodao da je sada cena struje na berzi oko 540 evra po megavat satu, dok je u Srbiji za građane gotovo 14 puta manja.

Prethodnih dana u javnosti su se pojavljivale različite informacije o novoj ceni struje. Da je poskupljenje neophodno pre početka grejne sezone potvrdio je izveštaj Fiskalnog saveta.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

U njemu se navodi da je u kratkom roku neophodna finansijska stabilizacija EPS-a kako bi se sprečilo da to preduzeće u sledećoj grejnoj sezoni ponovo napravi gubitke reda veličine 400 do 450 miliona evra. Međutim oni su smatrali da je potrebno veće poskupljenje.

"Pod uslovom da se najveći rashodi preduzeća striktno drže pod kontrolom, naše analize pokazuju da je u EPS-u potrebno povećanje struje za 15 do 20 odsto. To bi povećalo prihode preduzeća blizu 350 do 400 miliona evra, što bi uz ostale kratkoročne mere bilo dovoljno da EPS pregura grejnu sezonu bez gomilanja novih gubitaka i zaduživanja", navedeno je u izveštaju Fiskalnog saveta.

Napomenuli su da je predloženo poskupljenje "bolna mera", ali ukoliko se bude odlagalo šteta po EPS, privredu i građane biće još veća.

 

 

Komentari (1)

Mila

28.07.2022 12:33

I plate i penzije da se povećaju od 1. septembra za onoliko procemata koliko ce se povećati.cena struje!!

Biznis