Biznis vesti

Smanjuje se broj nezaposlenih među mladima, Ministarstvo: Novi krug programa "Moja prva plata"

Komentari

Autor: Tanjug

12/08/2022

-

13:15

Smanjuje se broj nezaposlenih među mladima, Ministarstvo: Novi krug programa "Moja prva plata"
Smanjuje se broj nezaposlenih među mladima, Ministarstvo: Novi krug programa "Moja prva plata" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, uočen je trend smanjenja broja mladih na evidenciji nezaposlenih, a u prvoj polovini ove godine merama aktivne politike zapošljavanja obuhvaćeno je oko 22.000 mladih osoba. Od tog broja 4.000 mladih ljudi koristilo je direktnu finansijsku podršku. Iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja su saopštili da su u toku završne pripreme za sprovođenje trećeg kruga programa "Moja prva plata" u koje je tokom dva dosadašna ciklusa bilo uključeno oko 18.000 mladih.

Povodom Međunarodnog dana mladih, iz ministarstva ističu da je kontinuirana podrška mladima i unapređenje njihovog položaja na tržištu rada jedan od prioriteta rada ministarstva, a pružanje podrške mladima nastaviće se kroz mere koje imaju za cilj jačanje motivacije za aktivno traženje posla i pripremu za tržište rada, kao i mere stručnog osposobljavanja i zapošljavanja.

"Velika podrška države uključivanju mladih na tržište rada ogledala se i u realizaciji programa "Moja prva plata", koji je sproveden u dva ciklusa, u 2020. i u 2021. godini, a koji je u Briselu dobio međunarodno priznanje. Imajući u vidu odlične rezultate u realizaciji ovog programa, budući da je nakon prvog ciklusa više od 42,2 odsto korisnika tog programa zaposleno i da se očekuje da najmanje 50 odsto korisnika bude zaposleno posle završetka drugog kruga", naveli su iz Ministarstva rada.

Oni ističu da je, u cilju unapređenja položaja mladih na tržištu rada, Republika Srbija počela i rad na uvođenju programa Garancije za mlade, koji podrazumeva da mladi dobiju kvalitetnu ponudu za posao, nastavak obrazovanja, praksu ili učenje kroz rad u roku od četiri meseca od ulaska u status nezaposlenosti ili napuštanja, odnosno završetka formalnog obrazovanja.

Vlada Republike Srbije osnovala je Koordinaciono telo za izradu i praćenje sprovođenja Plana implementacije Garancije za mlade, a u toku je rad na pripremi Nacrta plana implementacije tog programa.

Komentari (0)

Biznis