Biznis vesti

Privredna komora Srbije otvara kancelariju u Jerusalimu

Komentari

Autor: Tanjug

23/06/2021

-

14:23

Privredna komora Srbije otvara kancelariju u Jerusalimu
Privredna komora Srbije otvara kancelariju u Jerusalimu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Privredna komora Srbije odlučila je da otvori Kancelariju u Izraelu, izjavio je danas direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u PKS Mihailo Vesović na Poslovnom forumu PKS i Ambasade Izraela u Beogradu.

Ambasador Izraela Jahel Vilan je rekao, na forumu pod nazivom "Prečišćavanje voda i efikasno upravljanje otpadnim vodama", da će kancelarija PKS biti otvorena u Jerusalimu i pozvao srpske i izraelske privrednike da se umreže.

Vesović je kazao da će kancelarija pomoći srpskim i izraelskim privrednicima da brže i lakše sarađuju. Izrazio je očekivanje da će saradnja između Srbije i Izraela biti podignuta na viši nivo.

Srbiji na putu evropskih integracija predstoji ogroman investicioni ciklus u sektoru zaštite životne sredine, a očekuje se da će investicije u tretman otpadnih voda u narednih 20 godina dostići 20 milijardi evra, rečeno je danas na Poslovnom forumu u organizaciji Privredne komore Srbije i Ambasade Izraela.

Slabi rezultati u prečišćavanju otpadnih voda

Vesović je rekao da Srbija danas tretira samo devet odsto otpadnih voda, od toga samo tri odsto se na ekološki prihvatljiv način. 

"Pred nama je velika transformacija iz više uglova, ne samo u energetici i dekarbonizaciji, naš zadatak je da se ozbiljno bavimo životnom sredinom, a možda najveći problem koji trentuno imamo i sa kojim se suočavamo, a gde imamo i svoje stručnjake i ekspertizu, jeste upravo upravljanje i tretman otpadnih i pijaćih voda", kaže Vesović.

On je na forumu na kome su se čula izraelska iskustva u toj oblasti rekao da mnoge kompanije u Srbiji očekuje ogroman posao i ulaganje velikih sredstva u oblast prečišćavanja voda, u čemu mogu naći partnere iz EU i Izraelu čija iskustva mogu mnogo da olakšaju i omoguće bolji nacicn i pristup finansiranju ovakvih projekata.

Naveo je da tretman otpadnih voda samo u gradski i opštinskim kolektorima za prečišćavanje otpadnih voda danas nije više dovoljan, nego da je potrebno da kompanije prethodno tretiraju industrijske otpadne vode, a zatim je neophodan još jedan tretman u opštinskim i gradskim kolektorima

"Automatizacija tog procesa je na visokom nivou i zahteva nova znanja i nove tehnologije, ali potrebno je i da se proširi znanje samih kompanija šta je to što je opasno u njihovim otpadnim vodama, na koji način to može da se tretira i najbrže, najefikasnije i najjeftinije da se rešava", kaže Vesović.

Smatra da će usporavajući faktor u tom poslu biti nedostatak potrebne infrastrukture, i da je tu potrebna saradnja i sa državnim organima i sa lokalnom samoupravom.

"Očekujemo veliki priliv i podršku sredstava iz međunarodnih finansijskih institucija, iz EU kroz pretpristupne fondove i svega onog što je orepedeljeno za ''zelenu agendu'' za Zapadni Balkan", rekao je Vesović.

Ambasador Izraela govorio je o iskustvima te države u prečišćavanju voda, i naglasio da globalne klimatske promene podstiču da se bavimo rastućim izazovima zaštite životne sredine, a da je najveći izazov voda. Na forumu, kome je prisustvovao i direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović, predstavnici Svetske banke i EBRD-a predstavili su mogućnosti finansiranja postrojenja za preradu otpadnih voda u Srbiji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis