Biznis vesti

Apple predstavio najnoviji iPhone 14: Satelitske poruke u hitnim slučajevima, detekcija sudara i moćni Ultra Watch

Komentari

Autor: Rojters

07/09/2022

-

22:53

Apple predstavio najnoviji iPhone 14: Satelitske poruke u hitnim slučajevima, detekcija sudara i moćni Ultra Watch
Apple predstavio najnoviji iPhone 14: Satelitske poruke u hitnim slučajevima, detekcija sudara i moćni Ultra Watch - Copyright Tanjug/AP/Jeff Chiu

veličina teksta

Aa Aa

Apple Inc (AAPL.O) predstavio je niz novih modela iPhone 14 koji mogu da pošalju poziv za pomoć putem satelita u hitnim slučajevima, a imaju i mogućnost detekcije sudara, kao i Ultra Watch fokusiran na neočekivane situacije. 

Dva modela biće dostupna kupcima u pretprodaji već od 9. septembra - Phone 14 od 799 i iPhone Plus od 899 dolara. Apple tvrdi da je uspostavio sistem koji će moći da se koristi u hitnim službama tokom hitnih slučajeva u udaljenim oblastima. Takođe je rečeno da će u nekim situacijama korisnici moći da koriste njegovu aplikaciju FindMi da označe svoju lokaciju putem satelita kada nemaju drugi izbor. 

Globalstar je u kominikeu naveo da će biti satelitski operater za Apple-ovu hitnu SOS uslugu, što je uticalo na veliki skok akcija kada su u pitanju deonice deonice Globalstara. One su u sredu pale za oko 16% da bi, uoči objave ugovora sa Apple-om, porasle za 50%.

Druge kompanije preuzimaju različite funkcije. Osnivač kompanije SpaceX, Ilon Mask izjavio je prošlog meseca da sarađuje sa T-Mobile-om (TMUS.O) na korišćenju svojih Starlink satelita za direktno povezivanje telefona na internet. 

 

Tanjug/AP/Jeff Chiu

 

Apple-ov iPhone 14 Plus model će imati veći ekran kao Apple-ovi iPhone Pro modeli, ali  A15 će zadržati procesorski čip kao prethodni iPhone 13.  Kompanija iz Kupertina, Kalifornija, takođe je pokazala trio novih Apple satova, uključujući i novi Watch Ultra model namenjen ekstremnim sportovima i ronjenju.

Ultra ima veću bateriju koja može da izdrži veća iskušenja kao što je triatlon i bolju hidroizolaciju i otpornost na temperaturu za rad u spoljašnim pritiscima kao i bolje GPS sportsko praćenje. Novi satovi uključuju nadograđeni  model pod nazivom SE i sat serije 8 sa detekcijom sudara i režimom niske potrošnje za 36 sati trajanja baterije.

Početna cena Serije 8 sa mobilnim telefonom biće 499 dolara, a modela SE, takođe sa telefonom, 299 dolara. Ultra, koji uključuje mobilnu mrežu u osnovnom modelu, koštaće 799 dolara i biće dostupan 23. septembra.

Apple je rekao da novi sat Serije 8 ima senzor temperature koji će omogućiti ženama da sa prethodno instaliranom aplikacijom mogu da prate mesečne cikluse i da retroaktivno vide kada su u ovulaciji. Kompanija je posebno naglasila značaj privatnosti u praćenju ciklusa.

Tanjug/AP/Jeff Chiu

 

Podaci o privatnosti i reproduktivnom zdravlju postali su fokus tehnoloških kompanija nakon odluke Vrhovnog suda SAD kojom je ukinuto ustavno pravo na abortus u Sjedinjenim Državama.  Ali dok su dodaci poput Apple Watch-a povećali prodaju Apple-ove postojeće korisničke baze, iPhone ostaje temelj njihovog poslovanja sa 52,4% prodaje u poslednjoj fiskalnoj godini.

Appleove akcije su porasle za 0,6% više za samo sat vremena nakon prezentacije. Neki analitičari veruju da bi Apple mogao da predstavi i posebne slušalice koje su u stanju da reprodukuju "mešovitu stvarnost". Očekuje se da će uređaj imati kamere koje prenose optičke informacije na spoljašnji svet do korisnika, dok objekte u fizičkom svetu mogu predstaviti u digitalnoj formi.

Tanjug/AP/Jeff Chiu

 

Analitičari očekuju da će uređaj stići u prodaju najranije sledeće godine, jer se mnogi planovi za proizvod drže u strogoj tajnosti sve do pojave na tržištu. Konkurencija se takođe aktivirala, pa su tako već najavljene suparničke slušalice pod nazivom Project Cambria, koje proizvodi Meta Platforms Inc (META.O) i koja troši milijarde dolara na projekat.

Ali da bi imao atraktivne aplikacije za nove slušalice, Apple će možda morati da programerima ostavi dosta vremena da se upoznaju sa njima.

"Razvoj novog i drugačijeg tipa platforme će se ljudima učiniti da traje mnogo duže,"rekao je O'Donel.

Komentari (0)

Biznis