Biznis vesti

Preskupa struja “hladi” Evropu: Globalna trka za električnom energijom Srbiju odvela sve do Azerbejdžana

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/09/2022

-

10:26

Preskupa struja “hladi” Evropu: Globalna trka za električnom energijom Srbiju odvela sve do Azerbejdžana
Preskupa struja “hladi” Evropu: Globalna trka za električnom energijom Srbiju odvela sve do Azerbejdžana - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Globalna trka za električnom energijom, koja praktično nikada nije bila skuplja, Srbiju je odvela sve do Azerbejdžana. Sa bivšom republikom Sovjetskog Saveza potpisan je međudržavni sporazum o snabdevanju strujom sa obale Kaspijskog mora, a iako još nisu objavljeni detalji, poznato je da bi cena trebalo da bude niža od tržišne i samim tim povoljnija nego na berzi, kao i da bi ulogu u kupovini enenergije trebalo da ima i Turska.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je posle sastanaka sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom da je zamolio Erdogana da pomogne Srbiji tako što bi Turska omogućila prostor za prenos azerbejdžanske struje. Vučić je poručio da bi to bila ogromna podrška Srbiji u zimskim mesecima.

Srbija je od početka godine uvezla struju za oko 1,5 milijardi evra, a procenjuje se da ćemo do kraja zimske sezone na energente morati da potrošimo još toliko novca. Rešenje nepovoljne elektroenergetske situacije u našoj zemlji je prioritet za koji se traže najpovoljnije mogućnosti u trenutku krize, a nadležni ukazuju da je u ovakvim okolnostima neophodno angažovanje na više strana kako bi se obezbedilo nesmetano funkcionisanje sistema.

Evropskim zemljama nije više problem samo što je struja skupa, već postaje sve komplikovanije kako je nabaviti i od koga je kupiti. Među zemljama u okruženju, struje za svoje potrebe i za izvoz imaju Bugarska i Rumunija, dok su pojedine evropske zemlje, pa i Srbija, pokušale da pronađu snabdevače i u udaljenijim državama poput Azerbejdžana i Gruzije, koje su povezane na drugi, takozvani "ruski sistem".

 A kakva nam je zapravo podrška Turske potrebna?

Kako objašnjavaju stručnjaci, Srbija može da uvozi struju iz cele Evrope, a granicu tržišta predstavljaju Turska, Rumunija, Poljska i Baltičke zemlje, koje pripadaju interkonekciji gde se pravi jedinstveno tržište električne energije. Nabavke van te "mreže" su kompikovane i teško izvodljive, bez saradnje zemlje koje su na obodu mreže. Tako Turska zapravo predstavlja sponu izmežu Srbije i Azerbejdžana, iako struja da bi stigla do naše zemlje mora da "prođe" i kroz susednu Bugarsku.

Oni napominju da se taj proces zove "ostrvski rad", jer bi se deo Turske "nakačio" na Azerbejdžan i za tu količinu energije koja se tamo uvezla, u Turskoj se proizvede električne energije i proda se dalje Srbiji. To bi, kako objašnjavaju,  izgledalo da nama daju deo svoje energije, a da oni uvezu iz Azerbejdžana. To, međutim, može da se sprovede samo ako Turska odobri i nikako drugačije, a da bi to uradile dve zemlje moraju da potpišu bilateralni ugovor.  

Povodom najavljenog uvoza struje iz Azerbejdžana, iz Ministarstva rudarstva i energetike saopštili su da se pregovora o ceni prenosa te struje kroz granične interkonektore između Turske i Bugarske, kao i između Bugarske i Srbije, i da će od zakupa kapaciteta zavisiti krajnja cena dogovorenog aranžmana.

Unsplash

 

U Ministarstvu navode da je ministarka Zorana Mihajlović, inicirala potpisivanje Sporazuma o saradnji u oblasti energetike s Azerbejdžanom, koji je i potpisala tokom zvanične posete Azerbejdžanu. Tom prilikom, potpredsednica Vlade imala je i sastanak sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim na kojem je razgovarano o intenziviranju saradnje dve zemlje u oblasti energetike.

"Kad je reč o uvozu električne energije iz Azerbejdžana, cena u ovom trenutku nije do kraja određena, jer se u isto vreme radi na dogovoru o ceni prenosa te struje kroz granične interkonektore između Turske i Bugarske i između Bugarske i Srbije, odnosno ceni zakupa potrebnog kapaciteta na tim interkonektorima, od čega će zavisiti i krajnja cena. Čeka se odgovor Turske u vezi s ovim pitanjem", kažu za Euronews Srbija u Ministarstvu energetike.

Mađarska jedan od sigurnih pravaca uvoza

Oni navode da će Srbiji biti potrebne dodatne količine električne energije iz uvoza do kraja marta, kad u Evropi takođe budu najveće potrebe kao i najveća tražnja.

"Očekujemo da se iz Azerbejdžana može nabaviti između 1.200 MWh i 2.400 MWh dnevno, po cenama koje će biti značajno niže od tržišnih, što će omogućiti veću sigurnost u snabdevanju ove zime. Takođe se razgovara i o mogućoj saradnji sa Mađarskom u oblasti nabavke električne energije, kao i razvoja prenosne mreže između dve zemlje", kažu u resornom ministarstvu.

U Elektromreži Srbije  (EMS) kažu da je Srbija je, na osnovu geografskog položaja i broja granica, izuzetno tranzitna zemlja i za Euronews Srbija navode da su pravci uvoza električne energije u 2022. godini bili pretežno iz Mađarske, Bugarske i Rumunije.

"Elektroenergetski sitem Srbije je deo evropske intekonekcije, što podrazumeva da se električna energija može prenositi između bilo koje dve članice interkonekcije. U skladu sa Zakonom o energetici, EMS AD je između ostalog odgovoran za  siguran, pouzdan i bezbedan rad prenosnog sistema, kao i za nediskriminatoran i transparentan pristup prenosnom sistemu korisnicima prenosnog sistema i učesnicima na tržištu, što podrazumeva i pristup prekograničnim prenosnim kapacitetima. U skladu sa time, EMS AD je obezbedio potrebne uslove za uvoz i izvoz električne energije iz Srbije, organizovanjem aukcija prenosnih kapaciteta", kažu u EMS-u za Euronews Srbija.

 

BONUS VIDEO: Novinarka nedeljnika NIN Petrica Đaković govorila je za Euronews Srbija o uvozu rekordne količine električne energije i razlozima zbog kojih će to na kraju platiti građani Srbije, kao i od kojih faktora će zavisti kolike količine ćemo morati da uvozimo tokom zimskog perioda:

Euronews TV

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis