Biznis vesti

Evropska komisija ne odustaje od ograničavanja cene ruskog gasa: "Radimo na proceni štetnog uticaja po neke zemlje"

Komentari

Autor: Tanjug

14/09/2022

-

16:39

Evropska komisija ne odustaje od ograničavanja cene ruskog gasa: "Radimo na proceni štetnog uticaja po neke zemlje"
Evropska komisija ne odustaje od ograničavanja cene ruskog gasa: "Radimo na proceni štetnog uticaja po neke zemlje" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija želi i dalje da EU odredi najvišu cenu ruskog gasa, ali potrebno je još rada da se proceni uticaj te mere, rekla je danas evropska komesarka za energetgiku Kadri Simson.

"Nastavljamo da verujemo u ograničavanje cene uvezenog gasa iz ruskih gasovoda, ali treba još da radimo na proceni štetnog uticaja po neke zemlje članice", izjavila je Simson dodajući da Brisel analizira kako bi šire ograničenje cena gasa na sve što je uvezeno u EU moglo da funkcioniše, preneo je Rojters.

U međuvremenu je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila da su cene gasa u zemljama EU porasle više nego 10 puta u poređenju s periodom pre pandemije koronavirusa, javio je Tass.

"Sastavljanje kraja s krajem postalo je izvor uznemirenosti za milione firmi i domaćinstava. Ali Evropljani se s tim hrabro nose", rekla je Fon der Lajen.

Ona je podsetila da je prošle godine ruski gas učestvovao s 40 odsto u uvozu gasa u EU, a danas učestvuje s devet procenata putem gasovoda.

"Ali Rusija nastavlja da aktivno manipuliše našim energetskim tržištem. Oni više vole da spaljuju gas nego da ga dopremaju (Evropskoj uniji). Ovo tržište više ne funkcioniše. Pritom, klimatska kriza se snažno odražava na naše račune. Toplotni talasi su povećali potražnju za električnom energijom a zbog suše su bile zatvorene hidroelektrane i nuklearke", objasnila je predsednica EK.

Ruska agencija primećuje da Fon der Lajen nije pomenula sankcije uvedene Rusiji, uključujući embargo na uvoz ruskog uglja i nafte i pokušaje da se ograniči cena ruskog gasa kao uzroke energetske krize u Uniji.

Komentari (0)

Biznis