Biznis vesti

Novo povećanje kamata u SAD - istorijski potez Federalnih rezervi u borbi protiv inflacije

Komentari

Autor: Fonet

21/09/2022

-

22:10

Novo povećanje kamata u SAD - istorijski potez Federalnih rezervi u borbi protiv  inflacije
Novo povećanje kamata u SAD - istorijski potez Federalnih rezervi u borbi protiv inflacije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Federalne rezerve ušle su danas u istoriju odobrivši treće uzastopno povećanje od 75 baznih poena u nameri da se izbore sa usijanom inflacijom koja muči američku ekonomiju.

Veliko povećanje, koje je bilo nezamislivo pre samo nekoliko meseci, podiglo je referentnu kamatnu stopu centralne banke na 3 do 3,25 odsto, što je najviša stopa federalnih fondova od globalne finansijske krize 2008. godine, prenosi CNN.

Današnja odluka je najteži politički potez Federalnih rezervi u borbi protiv inflacije od osamdesetih godina i verovatno će prouzrokovati velike probleme za milione američkih preduzeća i domaćinstava, tako što će povećati cenu zaduživanja za kuće, automobili ili kreditne kartice.

Predsednik Federalnih rezervi Džerom Pauel priznao je da ovako brzo pooštravanje na finansijskom tržištu može da izazove dosta problema.

"Više kamatne stope, sporiji rast i mekši uslovi na tržištu rada smanjiće inflaciju, ali će takođe doneti bolne probleme domaćinstvima i preduzećima. To su nesrećni troškovi smanjenja inflacije, ali neuspeh u obnavljanju stabilnosti cena značio bi daleko veći bol“, upozorio je Pauel.

Prognoze loše sve do 2025.

U danas objavljenim projekcijama FED-a navodi se da će srednja stopa nezaposlenosti u 2023. godini porasti na 4,4 odsto, što je za 0,5 odsto više od projekcije iz juna, a 0,7 odsto više od trenutne stope nezaposlenosti.

Pored toga, američki bruto domaći proizvod revidiran je na 0,2 odsto, čak 1,5 odsto manje nego što je bilo projektovano u junu. To je znatno ispod procena analitičara iz Banke Amerike, koji su procenili da će BDP biti revidiran na 0,7 odsto.

Podjednako su loše i projekcije kretanja inflacije. Predviđa se da će osnovni rashodi za ličnu potrošnju, omiljena mera FED-a za rast cena, ove godine dostići 4,5, a naredne 3,1 odsto, dok se u junu smatralo da će te stope iznositi 4,3, odnosno 2,7 odsto.

Za investitore koji traže buduće smjernice od FED-a najvažnija je projekcija stope federalnih fondova, koja ocrtava ono što zvaničnici misle da je odgovarajući put politike za dalje povećanje kamatnih stopa, a brojke objavljene danas pokazuju da Federalne rezerve očekuju da će kamatne stope ostati povišene i u godinama koje dolaze.

Projekcija srednje stope federalnih sredstava revidirana je za ovu godinu sa 3,4 na 4,4 odsto. U narednoj godini taj broj raste sa ranije predviđenih 3,8 na 4,6 odsto, a stopa je revidirana i za 2024. na 3,9 sa 3,4 odsto i očekuje se da ni 2025. godine neće biti manja od 2,9 odsto.

Ukupno gledano, nove projekcije pokazuju rastući rizik od "tvrdog prizemljenja", gde se monetarna politika zaoštrava do tačke da izazove recesiju, i pružaju dokaze da su Federalne rezerve spremne da prihvati "bol“ u ekonomskim uslovima kako bi konačno ubuzdale inflaciju.

Poslednje analize pokazuju da zbog visoke inflacije potrošači sada troše oko 460 dolara više mesečno na osnovne namirnice nego u ovo vreme prošle godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis