Biznis vesti

"Bugarskoj zeleno svetlo za rusku naftu, Srbiji rampa", Brnabić: Odluka EU na zahtev Hrvatske, očekujem pritiske u Pragu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/10/2022

-

10:04

"Bugarskoj zeleno svetlo za rusku naftu, Srbiji rampa", Brnabić: Odluka EU na zahtev Hrvatske, očekujem pritiske u Pragu
"Bugarskoj zeleno svetlo za rusku naftu, Srbiji rampa", Brnabić: Odluka EU na zahtev Hrvatske, očekujem pritiske u Pragu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zemlje članice EU ranije su odlučile o zabrani uvoza ruske nafte preko Jadranskog naftovoda (JANAF), kojim je u Srbiju iz Rusije godišnje stizalo u proseku od 16 do 20 ovog energenta. Odluka je najavljena još u maju, ali je novi momenat to što su se, "uprkos tome što je predlog Evropske komisije predviđao izuzetak od kojeg bi profitirala Srbija, Hrvatska i još nekoliko država članica pobrinule da taj deo predloga ne prođe jer je zaključeno da za njega nema opravdanja", javlja hrvatski Večernji list.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je to što je Hrvatska tražila da se zaustavi dopremanje ruske nafte Srbiji preko Janafa, u okviru novog paketa sankcija EU Rusiji, "otvoreni akt neprijateljstva Hrvatske" i da će Srbija, posle povratka predsednika Aleksandra Vučića iz Praga i njegovog obraćanja u subotu, morati da donese strateške odluke i pravi strateške promene.

"Sve se to dešava na eksplicitni zahtev Hrvatske, da se to prihvati, da se Srbija praktično kazni, samo zato što traži kaznu za ubijenu decu (na Petrovačkoj cesti), a da to EU ne spreci, to je skandal", rekla je Brnabić gostujući na TV Hepi.

Ona kaže da je već govorila da će "predsednik biti pod ogromnim pritiskom danas", na samitu EPZ u Pragu."

"Nakon "ove sramotne odluke EU, mislim da će oni biti pod baražnom vatrom. Najiskrenije mislim da će oni danas videti ko je Aleksandar Vučić i kakav je on političar. Mislim da do sada nisu videli Vučića koji je ovako odlučan i koji ima ovako jake argumente kojima će da im pokaže svu njihovu bruku, licemerje i sramotu", rekla je Brnabić gostujući na TV Hepi.

Premijerka je rekla da to što je Brisel iz paketa sankcija izuzeo neke članice Unije, kao što je Bugarska, ili Mađarska, "zato što kažu da će ih to ekonomski pogoditi, ali da na eksplicitan zahtev Hrvatske ne izuzmu Srbiju, time čine direktnu finansijsku štetu Srbiji, svim građanima i privredi, kojima izbijaju iz džepa stotine i stotine miliona evra".

Mihajlović: Neće biti problema u snabdevanju

Ministaraka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je izjavila da je od ranije poznato da posle 1. novemba ove godine neće biti moguće snabdevanje ruskom naftom i da će se domaća rafinerija i naftne kompanije, nakon tog datuma, snabdevati sa slobodnog tržišta. Ona je rekla da će tržište biti snabdeveno i da neće biti problema u isporuci goriva. Mihajlović nije želela da komnetariše direktno napise u medijima da je Hrvatska uz još neke zemlje članice EU navodno sprečila da osmim paketom sankcija bude izuzeta iz zabrane uvoza nafte iz Ruske Federacije.

"Priča o tome da od 1. novembra Srbija neće moći da uvozi rusku naftu nije od juče, mi smo to odjednom videli u medijima kao da se pojavilo juče. Već u maju je postojala jasna najava i jasan znak da će ovakva da će ovim paketom sankcija Srbija biti u nemogućnosti da uvozi rusku naftu. Tada smo već rekli da  je Srbija uvozila malo ruske, malo neruske nafte, jednim delom imala srpsku naftu, oko 20 odsto, a u tim rasponima bilo i do 50, pa nekad 30 odsto ruske, sve je zavisilo od cene nafte", rekla je Mihajlović.

Ministarka je dodala da je onog trenutka kada je krenuo rat u Ukrajini, ruska nafta imala nižu cenu, pa da je i Naftna industrija Srbije je onda uvozila više ruske, a manje neruske.

"Naftna industrija Srbije se već mescima priprema na to. Dakle, uvoziće samo nerusku naftu, dakle 80 odsto, a 20 odsto će činiti srpska Velebit nafta, koja je jedna od najkvalitetnijih nafti inače .Da li je neko onemogućavao ili ne, mi nismo računali na to, dakle mi smo računali da od prvog novembra nemamo mogućnost uvoza ruske nafte i naš zadatak je bio da se za to spremimo", rekla je Mihajović.

Euronews

Odakle Srbija kupuje naftu?

Sva sirova nafta koju Srbija uvozi dolazi tankerima do Omišlja na Krku i odatle se preko Jadranskog naftovoda (JANAF) transportuje za Srbiju do rafinerije u Pančevu gde se prerađuje. Do pre nekoliko meseci, gotovo dve trećine nafte dobijali smo iz Iraka - oko 45 odsto ukupne količine uvoza. Iz Kazahstana nam je dolazilo 10 odsto nafte i iz Norveške oko 1 odsto. Iz Rusije je tankerima stizalo u proseku oko 16 do 20 odsto naših potreba. Ministarka Mihajlović je polovinom septembra izjavila da je obezbedila zamenu za rusku naftu koju od 1. novembra nećemo moći da uvozimo zbog šestog paketa sankcija EU prema Rusiji.

Ona je tada rekla da je, od kada je počeo rat, od kraja marta ruska nafta bila prilično jeftina i da je NIS više uvozio nju, tako da je u strukturi od početka godine bilo 55 odsto ruske nafte.

Kako je Euronews Srbija ranije pisao, u šestom paketu sankcija postoje i izuzeci, ali to nije Srbija, već su to članice EU koje se ruskom naftom snabdevaju naftovodom. Na primer, Mađarska i Slovačka mogu da nastave sa snabdevanjem ruskom naftom naftovodom, ali ubrzo više neće moći da prodaju tako dobijene derivate. Među izuzecima je i Bugarska. Ministarstvo energetike Srbije ranije je najavilo da će raditi na povećanju zaliha kako bi država bila otpornija na promene na tržištu.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Mina

06.10.2022 10:42

Da, da, svi u EU ce se pusiti kad im Vucic sve saspe u lice.......... ha, ha, ha

Biznis