Biznis vesti

Za obnovu Kraljevske vinarije 200 miliona dinara iz fondova EU

Komentari

Autor: Tanjug

08/10/2022

-

16:18

Za obnovu Kraljevske vinarije 200 miliona dinara iz fondova EU
Za obnovu Kraljevske vinarije 200 miliona dinara iz fondova EU - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas, tokom obilaska Kraljevske vinarije u Topoli, obećao da će država pomoći finansijski realizaciju projekta rekosntrukcije i adaptacije vinarije, koja će koštati oko 200 miliona dinara.

Direktor Regionalne agencije za razvoj iz Kragujevca Nenad Popović je, predstavljajući plan radova predsedniku Vučiću, rekao je da će cena biti 200 miliona dinara i da se ne traži ni dinar iz budžeta Srbije, jer će posao biti finansiran uz pomoć Ministarstava za evropske integracije, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Delegacije EU u Srbiji.

Tanjug/Tara Radovanović

 

 

On je obavestio predsednika da se Udruženje vinara Šumadije, koje broji 46 članova, angažovalo da pomogne i već je obnovilo manji deo prostora i kupilo laboratoriju u kojoj se eksperimentiše sa proizvodnjoim vina iz autohtone sorte grouuđa prokupac.

"Radimo sa njima da bismo stvorili identite naše Šumadije i Srbije. Neophodno je da se interveniše na objektu, jer je decenijama zapuštan, tako da preti rušenje krova i svega ostlaog. Radi se o programu za unapređenje turizma i kulturnog nasleđa", rekao je Popović.

Objasnio je da će biti rekonstruisana čitava zgrada uz proširenje salom u kojoj će turisti degustirati vina, prostorom za pakovanje vina, prodavnicom i restoranom ukupne površine 1.100 kvadratnih metara.

"Radi se o 1.400 kvadratnih metara krova koji najviše ugrožava objekat i sve to po zahtevima Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Traže da obnovu radimo po tehnologijama od pre 100 godina, a završetak radova se očekuje 2023. godine", rekao je Popović.

Vučić je ipak najavio da će država pomoći, mada je ocenio da su radovi skupi.

Trodnevna manifestacija "Oplenačka berba" održava se ovog vikenda 59. put u Topoli i ima privredno-turistički karakter.

Tanjug/Tara Radovanović

 

 

U okviru nje održava se i Sabor izvornog narodnog stvaralaštva, kao i brojna takmičenja i izložbe tradicionalnih gastronomskih specijaliteta, vina i rakije.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić juče je svečano otvorila 59. Oplenačku berbu i tom prilikom ocenila da je ova manifestacija jedna od pet najznačajninih i najposećenijih u Srbiji i važna je za promociju vinskog turizma.

Kraljeva vinarija jedna je od najstarijih vinarija u Srbiji i podigao je kralj Aleksandar I Karađorđević 1931. godine kao jednu od najsavremenijih vinarija Balkana i primer ostalim vinarijama kako se uzgaja i spravlja najkvalitetnije vino.

Dugo nije bila u funkciji da bi od 2007. godine ponovo počela da proizvodi vina isključivo iz sopstvenih zasada.

U vinariji se proizvode bela vina: Sauvignon blanc, Pinot blanc, Chardonnay, a od crvenih Suveren (Cabernet sauvignon), saopštili su iz vinarije. U sklopu vinarije nalazi se i muzejska postavka i originalna jedinstvena vinoteka, po kojoj je Kraljeva vinarija sa Oplenca veoma prepoznatljiva.

Tanjug/Tara Radovanović

 

 

Jedinstvena kolekcija vina na Balkanu iz doba Karađorđevića čuva se više od osam decenija na 12 metara dubine u kraljevskom podrumu na Oplencu.

Vinoteka, čini oko 280 flaša, koja nisu na prodaju zbog amaneta kralja Aleksandra, koji je u dvorskim knjigama ostavio zaveštanje da se "nikada ne prodaju, već da budu ostavljena za istoriju".

Vina u ovoj kolekciji nalaze se pod ključem na drugom nivou ispod zemlje i smeštena su iza rešetaka na metalne police.

Najstarije je "žilavka" iz 1931. godine, a najmlađe vino staro je 55 godina, a veruje se da su neke od ovih boca lično arhivirali srpski kraljevi.

Vina su u flašama izrađenim u tri veličine, sa utisnutim kraljevskim grbom u staklu.

Vina iz Kraljeve vinarije osvajala su, tokom proteklih godina, brojne prestižne nagrade za kvalitet na sajamskim i izložbenim vinaskim manifestacijama u zemlji.

Komentari (0)

Biznis