Oko sveta

"Srpska Toskana" je idealna jesenja destinacija: Putnicima nudi kvalitetno vino i živopisne predele

Komentari

Autor: Euronews Srbija, RINA

18/09/2021

-

17:08

"Srpska Toskana" je idealna jesenja destinacija: Putnicima nudi kvalitetno vino i živopisne predele
"Srpska Toskana" je idealna jesenja destinacija: Putnicima nudi kvalitetno vino i živopisne predele - Copyright RINA

veličina teksta

Aa Aa

Područje oko Topole i Oplenca, u samom centru Srbije, od davnina je bilo prepoznatljivo po uzgajanju vinove loze i kvalitetnih vina, te je opravdano zaslužilo nadimak "srpska Toskana". 

Pogodna umereno kontinentalna klima pravilnih temperaturnih kolebanja pogodovala je da se najstariji žitelji ovog kraja opredele za uzgajanje sortnih loza.

Tradicija uzgoja grožđa prenosila se s kolena na koleno, pa gotovo da nema domaćinstva u kojem ne postoji bar jedan čokot vinove loze. Stoga nije čudno što u oplenačkom kraju važi poslovica "ko hoće da radi, vinograd neka sadi".

Prvi zapisi o vinogradarstvu u ovom pordučju datiraju iz 1432. godine u putopisu Bertrandona de la Brokijera. Grožđe i vino i danas predstavljaju simbol svakog sela ove oblasti, stoga ovaj kraj s ponosom krasi titula prestonice srpskih čokota.

Davne 1931. godine kralj Aleksandar Karađorđević podigao je prvu vinariju pod brdom Oplenac, i on se smatra začetnikom vinogradarstva na ovim prostorima.

Od te godine, kreće sve intenzivnije podizanje zasada pod vinovom lozom, pa tako sada u opštini Topola postoji oko 500 hektara vinograda.

Pored osam registovanih vinarija, sa punim geografskim prokelom grožđa i sopstvenim vinogradima, koje proizvode oko dva miliona litra vina sa 80 različitih etiketa, u okolnim selima postoje još brojne manje proizvodnje.

Kada lišće žuti, turizam cveta

Budući da vinski turizam u Srbiji doživljava sve veću ekspanziju, opština Topola beleži porast broja turista, ljubitelja vina.

Ova destinacija, udaljena samo na 75 km od Beograda idealna je za vikend-izlete tokom jeseni, kada livade počinju da dobijaju žuto-crvene nijanse.

Svi putnici, mogu da uživaju u dugim šetnjama, rekreaciji u prirodi i prelepim jesenjim pejzažima uz čašu vina.

RINA

 

Takođe, početkom oktobra se održava se i Oplenačka berba grožđa, manifestacija koja potiče iz 1962. godine. Ovaj jedinstveni vašar u Šumadiji traje tri dana i odvija se u centru Topole.

Oplenac čuva velike tajne

Za dinastiju Karađorđević Oplenac je bio druga kuća, a kralj Petar ovde je imao svoj dom koji je i danas ostao autentično sačuvan kako bi podsećao na stara vremena. U Petrovoj kući nalazi se jedinstvena istorijska kolekcija vrednih eksponata koji su pripadali kraljevskoj porodici, prenosi RINA.

Pored slika, beležnica, krokodilske tašne kralja Aleksandra, u Petrovoj kući se čuvaju i predmeti kraljice Marije.

"Sačuvana je jedna tijara dijadema od ukupno pet, kao i pramen kose koji je odsekla i zakačila za tijaru. Njene beležnice u kojima je slikala jer se bavila umetnošću", potvrđuje Reljić.

Na ovom mestu se nalazi i veliki broj ikona sa Atosa sa Hilandara, najveća kolekcija svetogorskih ikona van teritorije Atosa.

Komentari (0)

Putovanja