Oko sveta

Dolina jorgovana krije misterioznu srednjevekovnu tvrđavu: Simbol ljubavi srpskog kralja i francuske princeze

Komentari

Autor: Tila Stanković

29/08/2021

-

21:03

Dolina jorgovana krije misterioznu srednjevekovnu tvrđavu: Simbol ljubavi srpskog kralja i francuske princeze
Dolina jorgovana krije misterioznu srednjevekovnu tvrđavu: Simbol ljubavi srpskog kralja i francuske princeze - Copyright Wikipedia.org/CrniBombarder!!!, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Jedno od najočuvanijih srednjevekovnih utvrđenja, nalazi se na samo dvadesetak kilometara južno od Kraljeva na vrhu uzvišice u dolini reke Ibar, tokom proleća okružen je jorgovanima.

Izgradnje zdanja je i dalje pod velom tajne, a o tome ko je i kada posadio jorgovane u dolini Ibra kruži jedna romantična legenda.

Iako se ne zna tačno ko je i kada izgradio tvrđavu Maglič na planini Stolovi, pretpostavka je da ju je podigao kralj Uroš I kako bi sprečio prodor neprijatelja kroz Ibarsku klisuru, ali postoje i teorije da je njegov otac Stefan Prvovenčani zaslužan za početak izgradnje.

U ovom dvorcu je bilo sedište arhiepiskopa Danila II, koji je iz Magliča upravljao crkvenim i društvenim poslovima i u njemu je osnovao monašku školu.

Ovo srednjevekovno zdanje čini osam kula povezanih bedemima, dve velike kapije i unutrašnji deo od oko 2.200 kvadratnih metara.

Iznad šanca se uzdiže Donžon kula sa takozvanim malim gradom. Unutar zdanja nalazile su se palata, Crkva svetog Đorđa, bunar i rezervoar koji ukazuju da je grad bio spreman da izdrži i duže opsade. 

Pod kulama građevine često se spusti gusta magla, čineći ovaj grad još tajanstvenijim. 

Wikipedia.org/CrniBombarder!!!

 

Oko brda na kom je Maglič podignut, Ibar pravi meandar, pa reka tvrđavu štiti sa tri strane.

Danas se Maglič, iako je prilično zapušten, smatra najbolje očuvanim srpskim srednjevekovnim gradom.

Dolina jorgovana i francuska princeza

Srednjevekovni grad se nalazi u dolini reke Ibar koja je poznata i pod nazivom Dolina jorgovana.

Iza ovog naziva stoji romantična legenda o kralju Urošu I i francuskoj princezi Jeleni Anžujskoj.

Kralj Uroš je naredio da se duž doline posade jorgovani, kako bi princezu i buduću srpsku kraljicu dočekali mirisni procvetali jorgovani i kako bi ju je podsećali na njen rodni kraj – Provansu.

Iako je ta francuska pokrajina karakteristična po lavandi, a ne jorgovanima, ovaj kraj bi mogao da se nazove "sprska Provansa".

Ukoliko je ovaj mit istinit, deluje da je Jelenu Anžujsku oduševio ovaj gest. U braku sa kraljem Urošem, trećim sinom Stefana Prvovenčanog, Jelena je rodila dva sina, Dragutina i Milutina. 

Preporuka za vas

Komentari (1)

Trajekt

13.09.2021 18:52

Samo još kad bi opština obnovila most koji je Ibar srušio prošle godine, inače ne znam kako mislite da vam se ljudi popnu do tvrđave.

Putovanja