Oko sveta

Podzemni svet Srbije: Šest pećina koje zaista treba posetiti

Komentari

Autor: Tila Stanković

21/08/2021

-

18:54

Podzemni svet Srbije: Šest pećina koje zaista treba posetiti
Pećine u Srbiji - Copyright Tanjug/Demira Ilić, Rade Prelić, Wikipedia.org/JYB Devot, Zavod za zaštitu prirode Srbije

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji postoji oko 2.000 izuzetno značajnih, atraktivnih i zanimljivih pećina. Iako nisu sve otvorene za posetioce, moglo bi se reći da ispod naše države postoji čitav jedan podzemni svet.

Stalaktiti i stalagmiti, veličanstveni pećinski nakit i podzemni vodopadi samo su delić bogatstva koji krasi pećine Srbije.

Izdvajamo neke od najlepših i najznačajnih pećina.

Cerjanska pećina

Na samo petnaestak kilometara od Niša, kod izletišta Kamenički vis, nalazi se Cerjanska pećina.

Ulaz u Cerjansku pećinu je na nadmorskoj visini od 515 m, na mestu gde ponire Provalijska reka.

Glavni hodnik ove pećine dugačak je preko tri kilometra, a krase ga brojni stalaktiti, stalagmiti, heliktiti, talasaste draperije, pećinski korali i kristalni cvetovi. 

Zavod za zaštitu prirode Srbije

 

Pećina je pod zaštitom države od 1955. godine. Put koji vodi do nje idealan je za lagano planinarenje u prirodi, a kod ulaza može da se vidi i manji vodopad.

Ledena pećina

Krivudavi meandri Uvca koji se mogu videti sa nekoliko vidikovca veoma su privlačna i poznata destinacija u Srbiji, a u neposrednoj blizini nalazi se i Uvački pećinski sistem, najveći dosad poznat u Srbiji. U sastav ovog sistema ulazi i Ledena pećina, neobičan prirodni fenomen.

Pećina ima sve elemente "podzemnog dvorca" — ukrase, visoke stubove i draperije. U pećini se nalaze bigrene kade iz kojih posetioci mogu da piju vodu.

Do ledene pećine može da se dođe vožnjom čamcem Uvačkim jezerom, a pre posete je neoophodno najaviti svoj dolazak čuvarskoj službi rezervata.

Ulaz u Ledenu pećinu je ispod strmog krečnjačkog odseka, a sa bočnim kanalima njena dužina iznosi preko 2,5 kilometra. 

Resavska pećina

U Istočnoj Srbiji, nedaleko od brda Babina glava nalazi se 80 miliona godina stara Resavska pećina. Uređena staza u pećini vodi kroz osam dvorana koje se nalaze na dva nivoa.

Postoje dvorane sa brojnim stubovima, sa stalagmitima koji liče na košnice, kao i sa crvenim brečama — specijalnim kristalnim stenama koje su osobenost ove pećine.

U jednoj od dvorana pronađeni su ostaci kamenih sekira, vrhovi koplja, kao i ognjište praistorijskog čoveka, ali i lobanja izumrle životinjske vrste - polarne lisice.

U blizini pećine nalazi se i manastir Manasija, zadužbina Despota Stefana Lazarevića, izgrađena u 15. veku. Manastirski kompleks sa velikom crkvom, trpezarijom i 11 kula jedan je od najvažnijih spomenika srednjevekovne kulture u Srbiji.

Stopića pećina

Na severoistočnoj strani planine Zlatibor, nalazi se pećina, koja je dobila ime po zaseoku Stopići.

Ova rečna pećina dugačka je 1.690 metara, a kroz nju protiče Trnavski potok. Sastoji se od pet celina: svetle dvorane, tamne dvorane, velike sale sa kadama, kanala sa kadama i rečnog kanala. 

Tanjug/Rade Prelić

 

Zaštitni znak pećine predstavljaju bigrene kade, odnosno udubljenja oivičena kamenim zidovima,  u kojima se voda nakuplja i kaskadno preliva stvarajući slapove.

Lazareva pećina

Monumentalna Lazareva pećina, ujedno i najduža pećina u Srbiji, nalazi se na 20 km od Bora, u neposrednoj blizini sela Zlot. Ulaz u pećinu je na nadmorskoj visini od 291 metra i smešten je na kraju Lazarevog kanjona.

Kod ulaza u pećinu posetioci mogu da vide kraško vrelo Lazareve reke.

Ukupnа dužinа ispitanih pećinskih kаnаlа iznosi preko 10.000 metara, a turističke staze zauzimaju samo oko 900 metara.

Printskrin/RTS

 

Pećinski prostor čine monumentalne, prelepe dvorаne zvučnih imenа: prestonа, dvorаnа blokovа, koncertnа, dvorаnа slepih miševa...

U pećini su otkrivenа tri kulturnа horizontа: nаjstаrije nаselje pripаdа bаkаrnom dobu, drugi horizont bronzаnom dobu i treći horizont je nаjmlаđe nаselje koje pripаdа rаzdoblju od IV do V vekа pre nove ere.

Iz bakarnog doba pronađeni su ostaci keramičkih predmeta i koštanih alatki, kao i predmeti od bakra. Tokom bronzanog doba Lazareva pećina ima ulogu lovačke stanice, a u gvozdenom dobu postaje centar metalurgije.

Komentari (0)

Putovanja