Novosti

Stara planina bi mogla da dobije status geoparka: Po čemu je posebna ova jugoistočna destinacija?

Komentari

Autor: Tanjug

08/08/2021

-

15:55

Stara planina bi mogla da dobije status geoparka: Po čemu je posebna ova jugoistočna destinacija?
Slavinjsko ždrelo - Copyright Tanjug/Aleksandar Ćirić

veličina teksta

Aa Aa

Stara planina mogla bi u narednom periodu da dobije prestižni status geoparka, čime bi postala deo svetske mreže geoparkova — područja od međunarodnog geološkog značaja i sa izuzetnim prirodnim i kulturnim nasleđem.

Kako je za Tanjug kazao Darko Ðorđević, iz Javnog preduzeća "Srbijašume", Šumskog gazdinstva u Pirotu, predstoji popis kompletnog geomorfološkog nasleđa Stare planine kako bi Stara planina dobila status geoparka, odnosno kako bi se pripremila nominacija.

"Stara planina je zaštićena kao park prirode na nacionalnom nivou, a ovo je dodatni status koji je prepoznatljiv u svetu. Izdvajaju se svi geomorfološki objekti, vodopadi, vrela, ponornice, lokaliteti koji na sebi imaju fosile i pravi se opis svih tih lokaliteta koji predstavljaju ujedno i turističku ponuda Zaštićenog područja Stare planine", kaže Ðorđević.

Park prirode Stara planina predstavlja najveće zaštićeno područje u Srbiji sa 114.000 hektara.

"Prostire se na teritorijama opština Pirot, Dimitrovgrad, Knjaževac i Zaječar. Kako se sada radi revizija Parka prirode nakon 10 godine, ići će predlog Zavoda za zaštitu prirode Srbije da se poveća ta površina tako da će Stara planina ostati najveće zaštićeno prirodno dobro u Srbiji. Izdvojena je ne samo zbog brojnih biljnih i životinjskih vrsta, već i geomorfološkog i kulturnog nasleđa ovog područja. Od biljaka, tu imamo više od 1.200 vrsta i podvrsta, oko 190 vrsta leptira, od čega veliki broj reliktnih, gmizavaca, vodozemaca. Tu su i brojni vodopadi, vrtače, vrela, profili sa fosilnim ostacima, zatim kulturno nasleđe, brojni manastiri, crkve, sakralni objekti, koji se nalazi na celoj površini Parka prirode", kazao je Ðorđević za Tanjug.

U Srbiji status geoparka trenutno ima jedino Ðerdapska klisura. Sam koncept geoparkova se pojavljuje početkom ovog veka kada je formirana evropska mreža geoparkova koju si činili geoparkovi u Francuskoj, Španiji, Grčkoj i Nemačkoj.

Četiri godine kasnije, uz podršku Uneska, formirana je "Unesko globalna mreža geoparkova" koju čini 140 geoparkova širom sveta.

Proces odobrenja statusa geoparka traje i do dve godine.

Srpski geolozi Staru planinu smatraju izuzetno vrednim i zbog činjenice da su upravo na Staroj planini vodeći srpski geolozi osamdesetih godina prošlog veka pronašli fosilne ostatke stare oko 250 miliona godina.

Reč je o ostacima tekodontosaurusa, a o ovom otkriću Zavod za zaštitu prirode objavio je i naučnu studiju čiji su autori prof. dr Aleksandar Grubić i prof. dr Mihajlo Galečić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja