Sezona

10 destinacija u blizini velikih gradova Srbije koje su idealne za celu porodicu

Komentari

Autor: T. Stanković

11/07/2021

-

14:40

10 destinacija u blizini velikih gradova Srbije koje su idealne za celu porodicu
10 destinacija u blizini velikih gradova Srbije koje su idealne za celu porodicu - Copyright Tanjug/Dušan Aničić, Wikipedia.org/Гојко Гаврило, Unsplash, Wikipedia.org/Wikipedia.org/Јованвб

veličina teksta

Aa Aa

Budući da je leto uveliko počelo, a u Srbiju već stigao treći toplotni talas, mnoge porodice su u neprestanoj potrazi za novim destinacijama koje su ujedno blizu od grada u kome žive.


U blizini gotovo svih većih gradova postoje idealne destinacije i programi koji mogu da budu interesantni i mališanima, i odraslima.

Predstavljamo deset vikend destinacija koje su pogodne za porodičan odmor.

1. Niš: Cerjanska pećina, Jelašinačka klisura i Bovansko jezero

U blizini Niša je mnogo turističkih destinacija koje treba obići, a među njima je Cerjanska pećina udaljena samo 18 kilometra od grada. Pećina otkriva interesantan podzemni svet satkan od kanala i hodnika. Jedna je od najdužih pećina, a nastala je u dolini reke Jelašnice dejstvom prirode na stene u okolini Suve planine. 

Jelašnička klisura nalazi se na petnaestak kilometara od Niša, blizu Niške Banje. Karakteristične krečnjačke stene išarale su klisuru mnogim dekorativnim usecima, pa ovo remek delo prirode privlači brojne turiste.

U samoj klisuri je i vodopad Ripaljka naročito omiljen među najmlađima u vrelim lernjim danima. U klisuri su dobro obeležene staze za bicikliste i planinare, a u njoj se krije i nekoliko idealnih mesta za izlet.

Na 45 minuta od Niša, u pravcu Sokobanje, nalazi se Bovansko jezero sa nekoliko uređenih plaža i vodom relativno prijatne temperature za kupanje.

Unsplash

 

2. Vršac: Plaža i Vršačke planine

No obodu Vršca nalazi se veštačko jezero koje tokom vrelih letnjih dana predstavlja pravu oazu. Sezona kupanja počinje početkom juna, a završava se početkom septembra. Tokom sezone na obali jezera se organizuju različita sportska takmičenja, dečje igraonice i muzički programi.

Osim toga na jugoistoku, obližnje Deliblatske peščare nalazi se selo Šušara. U ovom selu porodice mogu da uživaju na svežem vazduhu u gastro turizmu.

U okolini grada se nalaze i Vršačke planine, svojstvena vazdušna banja idealna za celodnevni izlet.

Wikipedia.org/Petkovic Boris

 

3. Čačak: Međuvršje i Ovčar

Jezero Međuvršje odlično opisuju epiteti čarobno i predivno, i to je jedna od najlepših destinacija u okolini Čačka.

Na njemu se skoro cele godine održavaju mnoge sportske aktivnosti i manifestacije, te privlači veliku pažnju turista i sportskih ribolovaca. Okruženo je restoranima i uređenim plažama.

Ovo jezero je smešteno u Ovčarsko-kablarskoj klisuri nedaleko od Ovčar banje, još jednog skrivenog bisera prirode. Odmor kombinovan sa dugim šetnjama u prirodi može biti idealan vikend program za celu porodicu.

Wikipedia.org/BrankaVV

 

4. Jagodina: Zoo vrt, akva-park i muzej

Jagodina je zaista bogata programima za celu porodicu. Zoo-park se nalazi kod Đurđevog brda, predivnog spomenika prirode, a u njemu se mogu videti životinje sa četiri različita kontinenta, između ostalih: žirafa, zebra, lav, tigar, foka... Ova destinacija je definitvno idealna za najmlađe članove porodice, a zabavu za celu familiju predstavlja akva park koji sadrži bazene za rekreativne i sportske aktivnosti, kao i veliki sistem tobogana.

Takođe, za sve članove porodice je zanimljiva destinacija Prirodnjački centar u Svilanjcu, na samo pola sata od Jagodine, u kojem možete videti osam izložbi o dinosaurusima, afričkim životinjama, biodiverzitetu i geodiverzitetu Srbije, mineralima, mamutima, vulkanima i meteoridima.

Na sat vremena od grada nalazi se i Resavska pećina — zaštićeni spomenik prirode koji krase kitnjasti stubovi stalagmita i stalaktita. Višespratna pećina takođe predstavlja beg od vrućine, a može biti interesantna kako odraslima, tako i mališanima.

5. Novi Sad: Fruška gora, salaši i Štrand

Nacionalni park Fruška Gora predstavlja idealno mesto za rekreaciju i odmor za sve generacije i tokom čitave godine. Bogata i netaknuta priroda, prelep vidikovac, tišina i udaljenost od gradske gužve predstavljaju omiljenu destinaciju Vojvođana.

Ova planina poseduje i uređen deo za kampovanje koji je oivičen šumom, te predstavlja savršeno mesto za sve one koji žele da uživaju u njenim prirodnim čarima i provode vreme u dubokoj hladovini visokih stabala.

U okolini Novog Sada postoje brojni salaši koji se bave etno turizmom. Neki od njih drže i konje ili imaju malu farmu u sastavu. Poznatiji su: Salaš 137, Drevna, Petlov salaš ili Brkin salaš.

Na obali Dunava, uzvodno od Novog Sada nalazi se plaža Štrand. To je mesto glavnih letnjih dešavanja, a takođe i beg od užarenog gradskog asfalta, te ovu plažu s pravom nazivaju Novosadskim morem.

 

6. Beograd: Trešnja, Avala i Bojnička šuma

Bojčinska šuma u opštini Surčin zaštićena je kao spomenik prirode zbog svojih posebnih biljnih i životinjsikih vrsta. Boravak u ovako netaknutoj prirodi predstavlja pravi odmor za dušu svim generacijama.

Na početku šume postoji letnja pozornica pokrivena trskom sa amfiteatrom za 1.000 posetilaca, gde se obično održava festival "Bojčinsko kultno leto" koji traje pet meseci, od maja do septembra.

Pored pozornice se nalazi etno restoran "Bojčinska koliba" sa autentičnim ambijentom i tradicionalnim jelima.

Planina Avala je izuzetno popularna destinacija među Beograđanima i adekvatna je za jednodnevne izlete. Priroda, šuma, kafići i igralište u okolini Avalskog tornja pružaju mogućnost svim članovima porodice da pronađu sadržaj za sebe. 

U podnožju Avale, postoji odmarališe Trešnja sa jezerom, koje je nekada bilo popularna destinacija, ali je danas prilično zapuštena. Ipak, mesto pored vode u šumi može biti odlično za odmor ili piknik.

 

Takođe, odlazak u Beogradski zoološki vrt, akvarijum i tropikarijum ili Muzej nauke i tehnike mogu biti izuzetno interesantni programi za decu. Muzej nauke i tehnike ima više sadržaja, a jedan ceo deo je prilagođen nauci za najmlađu publiku, gde su predstavljeni starinski aparati i uređaji, telefoni, stari radio prijemnici. U Beo zoo-vrtu porodice mogu da prošetaju posmatrajući egzotične životinje poput azijskog slona, bengalskog belog tigra i brojnih interesantnih ptica kao što su flamigosi, kauzari i brojne druge životinje. Javni akvarijum i tropikarijum predstavljaju vodenu oazu gde se, između ostalog, mogu videti pirane, korali iz Crvenog mora, jegulje, ribe iz Amazona. 

A posetu "beogradskom moru", odnosno Adi Ciganliji se podrazumeva.

7. Subotica: Roze jezero, Palić i Zoološki vrt

Malo ružičarsto jezero, udaljeno samo 30 kilometara od Subotice, veoma je privlačna i neobična destinacija koja se nalazi u Banji Pačir. Ova termalna banja ima poznato jezero na otvorenom i nekoliko bazena na zatvorenom, te predstavlja simpatičnu destinacuju svim generacijama.

Takođe, još bliže Subotici nalazi se jezero Palić, idealna destinacija za odmor i uživanje.

U neposrednoj blizini jezera smešten je i atraktivni Zoološki vrt u kome većina životinja nije u kavezima već slobodno šeta ograđenim delovima parka što ovo mesto čini veoma zanimljivim, pre svega za najmlađe, ali i svim ljubitelje životinja. 

Wikipedia.org/Mister No

 

8. Kragujevac: Gružansko jezero i akvarijum

Akvarijum u Kragujevcu predstavlja prvu ustanovu ovog tipa u Srbiji. Nalazi se u okviru Prirodno-matematičkog fakulteta, a u njemu se nalazi više od 350 staklenih akvarijuma i terarijuma, sa oko 600 biljnih vrsta i životinja.

U blizini ovog grada nalazi se Gružansko jezero, formirano ne reci Gruži, čija je osnovna namena bila  vodosnabdevanje Kragujevca, dela Kraljeva i okolnih sela opštine Knić.

U letnjim mesecima na Gružanskom jezeru pripremaju se ekipe veslačkih i kajakaških klubova iz cele Srbije. U okolini jezera identifikovano je 87 vrsta ptica od kojih se 25 vrsta gnezdi na tom području.

Wikipedia.org/Јованвб

 

Vodojaža ili Grošničko jezero predstavlja pravu oazu netaknute prirode nadomak Kragujevca. Na samo deset kilometara od centra grada nalazi se jezero koje nastaje od Grošničke reke. Ono je manje popularno od Gružanskog jezera, apsolutno nezasluženo. Okruženo je netaknutom šumom visokog drveća, čistim vazduhom, mirisom zove i predivnim cvrkutom ptica. Mnogi su neopravdano zaboravili na to skriveno mesto u srcu Šumadije, iako je put do njega veoma jednostavan.

9. Kruševac: Ćelije i Jastrebac

Ovaj grad u dolini Zapadnog Pomoravlja, relativno je blizu svih destinacija koje su i u blizini Niša.

Pored toga na samo 20 km jugozapadno, nalazi se jezero Ćelije, idealno za ribolov, kao i za kupanje, izlet ili roštiljanje.

Jezero Ćelije ima složen oblik te je, gledajući nizvodno, ono sačinjeno od tri basena: vasićkog, zlatarskog i vodozahvatnog. Za sve šetače, planinare, bicikliste, ljubitelje ekstremnih sportova i aktivnog odmora ova destinacija, svojim položajem, lepotom i pogodnostima, svakako predstavlja izazov i zavređuje da bar deo svog odmora provedu u njoj.

Wikipedia.org/Bojan Lazarevic

 

Planina Jastrabac je najviša u blizini Kruševca, a do nje se stiže preko sela Golovode, Lomnica i Buci. Inače, predstavlja poseban turistički potencijal. Prostrana visoravan sa veštačkim jezerom leži na oko 650 metara nadmorske visine, a od Kruševca je udaljena 20 km. 

Ima izvanredne klimatske uslove — osunčana je tokom cele godine, a svež vazduh i nezagađenost je čine privlačnom za turiste i izletnike. Upravo zahvaljujući ovako blagoj klimi i raznolikosti flore i faune, pruža izuzetne mogućnosti za odmor i planinarenje. Pored toga, jedna je od najšumovitijih planina ovog dela Balkana.

10. Kraljevo: Goč

Šumovita planina Goč, sa bogatom prirodom i pitomom klimom predstavlja savršeno mesto za porodične izlete. Planina Goč je izuzetno bogata izvorima i bistrim planinskim rekama, a nalazi se na samo 25 kilometara od centra grada.

Goč je i sportski centar sa terenima za košarku, mali fudbal, velikom balon salom, stazama za šetnju i trčnje, biciklističkim stazama kao i stazama za skijanje i sankanje u zimskim mesecima.

O blagodetima ove planine svedoči i činjenica da se na njoj nalazi i dečje odmaralište namenjeno, pre svega, izvođenju rekreativne nastave.

Komentari (0)

Putovanja