Novosti

U Grčkoj stupaju na snagu nove mere: Kako će to uticati na turizam i da li nam preti zatvaranje granica?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/07/2021

-

22:19

U Grčkoj stupaju na snagu nove mere: Kako će to uticati na turizam i da li nam preti zatvaranje granica?
Plaža u Grčkoj - Copyright AP/Yorgos Karahalis

veličina teksta

Aa Aa

Delta soj korona virusa počeo je ubrzano da se širi Grčkom baš u jeku turističke sezone, pa se tako za samo nedelju dana beleži tri puta veći broj obolelih. Donete su nove mere koje se tiču noćnog provoda — barovi i klubovi mogu da rade samo ako obezbede sedeća mesta za sve svoje goste. Danas se očekuje još novih mera, a njih sa strepnjom i nestrpljenjem očekuju i turisti iz Srbije.

Najveći strah turističkih agencija je ponovno zatvaranje granica, odnosno bilo kakva izmena u bilateralnom sporazumu između dve zemlje, koji su potpisali grčki i srpski ministar turizma, a po kojem je Grčka za naše turiste otvorena još od 19. aprila. 

Iako Grčka beleži četvorocifreni broj novozaraženih svakoga dana, naših turista, čini se, je sve više. Država je počela da prijavljuje povećanje broja zaraženih delta sojem i najavila planove ponovnog uvođenja mera ograničenja. 

Ipak, konzul Srbije u Grčkoj Viktor Ruhotas, koji je gostovao u programu televizije Euronews Srbija, smatra da za ulazak u Grčku neće da se uvedu nove mere  — i dalje će biti potrebna potvrda o vakcinaciji ili negativan PCR ili antigenski test.

"Ne postoji nikakva opasnost za zatvaranje granica. Grčka poštuje sporazum i preuzela je mere protiv delta soja. Maske su obavezne u zatvorenim prostorima i svakome mora da se obezbedi sedeće mesto", rekao je Ruhotas za Euronews Srbija.

Euronews Serbia

Naglasio je da turistički radnici čine sve što mogu da ova sezona ne bi propala zbog novog talasa koronavirua.

"Hotelijeri rade na tome da sezona bude dobra. Da bi se turisti šetali bezbedno u Grčkoj potrebno je da se što veći broj vakciniše. Celo osoblje u hotelima je vakcinisano. Vakcinacijom i nošenjem maski ćemo sprečiti delta soj", ističe konzul.

On smatra da bi nova kampanja, prema kojoj bi grčka vlada plaćala 150 evra mladima ukoliko se vakcinišu, mogla da deluje kao odličan stimulans.

Testiranje na aerodromima

Od sada na aerodromu postoji mogućnost testiranja na kovid 19. Na rezultate za PCR test čeka se do dva sata i on košta 9.000 dinara, dok je za brzi antigenski test potrebno najviše sat vremena i njegova cena je 3.500 dinara.

Na informacionom pultu je moguće popuniti formular, zatim uplatiti određenu sumu u pošti na aerodromu, posle čega možete da uradite bris.

Euronews Serbia

PLF obrazac popunjava se online i sadrži detaljne podatke vašeg putovanja - od prevoznog sredstva kojim putujete, preko adrese smeštaja u zemlji i dane boravka, do toga da li ste primili vakcinu, kada i gde. 

Bilo da putujete avionom ili automobilom, ono što je bitno to je da se dobro upoznate sa procedurama ili novinama pre polaska na svoje putovanje. 

Uslovi putovanja za popularne destinacije:

Euronews Serbia

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja