Novosti

Pet letovališta u komšiluku koja bi mogla biti idealna za sedmodnevni odmor, a i povoljna su

Komentari

Autor: T. Stanković

06/07/2021

-

07:12

Pet letovališta u komšiluku koja bi mogla biti idealna za sedmodnevni odmor, a i povoljna su
Pet letovališta u komšiluku koja bi mogla biti idealna za sedmodnevni odmor, a i povoljna su - Copyright profimedia,Wikipedia.org/ Harrieta171, Wikipedia.org/ Arne Müseler,Wikipedia.org/Montenegrobadi

veličina teksta

Aa Aa

Letnja sezona je uveliko počela, a budući da su prošle godine mnogi bili uskraćeni za odmor na moru, verovatno svako želi da to nadoknadi tokom ovog leta.

Međutim, u planiranju letovanja često može da nastane problem oko pronalaženja turističkog aranžmana u odgovarajućem periodu i oko uklapanja datuma sa godišnjim odmorom. Zato u nekim situacijama može da bude jednostavnije ako se putnici sami organizuju i pronađu destinaciju u blizini do koje se relativno lako može doći i automobilom.

Predstavljamo pet destinacija na moru koje bi mogle biti idealne za sedmodnevni odmor.

1. Hrvatska — Krk

Budući da je ostrvo Krk mostom povezano sa kopnom, jednostavno je doputovati autom za manje od šest sati iz srpske prestonice.

Ovo ostrvo je bilo popularno letovalište još u doba starih Rimljana pa je i dobilo nadimak "Insula Aurela", odnosno Zlatni otok. Pored prelepih plaža i romantičnih belih kamenih kućica, ljubitelji istorije mogu da obiđu i drevne ruševine antičkog grada.

Sa skoro 2.500 sunčanih sati godišnje, Krk se ubraja u jednu od "najvedrijih" destinacija Evrope.

Ostrvo sa svih strana okružuju prelepe plaže i blistavo more, a o tome svedoči i činjenica da čak devet plaža ima Plavu zastavicu, što znači da ispunjuje ekološke standarde za kvalitet okoline mora.

Wikipedia.org/ Arne Müseler

 

Za sve ljubitelje peščanih plaža idealna je destinacija Sveti Marek kod naselja Risika. 

Ipak, najlepše prirodne plaže se nalaze kod naselja Baška. Iako su one od sitnog šljunka i peska, zelenilo koje okružuje i izuzetno čista voda su nezamenjive.

Takođe, pored prelepih i čistih plaža na Krku postoje brojne druge atrakcije puput ziplajna, Podvodnog parka u Punatu i mogućnosti za veikbording.

Cene smeštaja na ostrvu zavise i od lokacije, ali u prvoj polovini septembra, prema ponudi jednog od velikih sajtova za bukiranje smeštaja, za 25.000 dinara lako može da se nađe apartman na šest noćenja za dve osobe.

2. Crna Gora — Utjeha

Crna Gora je veoma popularna letnja destinacija među srpskim turistima, ali malo skriveno naselje Utjeha predstavlja utočište svim putnicima koji su željni mira i divljih plaža.

To mesto na obali mora između Bara i Ulcinja poznato je i po imenu "Uvala maslina".

Zbog izuzetno čiste vode i uređene obale i ova plaža ima ekološko priznanje Plava zastavica.

Wikipedia.org/Montenegrobadi

 

Obala je uglavnom stenovita sa malim usamljenim šljunkovitim plažama, a miris maslina, koje rastu u blizini, karakterističan je za ovaj kraj.

Utjeha je poznata po prirodnim lepotama upravo zbog toga što je izolovana i ušuškana u uvalu. 

Vidikovac ili takozvana "Hladna uvala" drugo je veoma lepo i živopisno mestu poznatom po brojnim izvorima hladne, slatke vode. Iako vožnja do Utjehe, koja se nalazi na jugu Barske rivijere, traje oko osam sati, može da se pronađe smeštaj po povoljnoj ceni. Dve osobe mogu u prvoj polovini septembra, prema ponudi jednog od velikih sajtova za bukiranje smeštaja, da iznajme apartman za šest noćenja ua svega 16.000 dinara.

3. Albanija — Drač

Drač je najveća luka Albanije udaljena na osam i po sati vožnje od Beograda.

Najstariji grad u državi ima istoriju od 3.000 godina, zbog čega je dom mnogih arheoloških nalazišta i zanimljivih lokaliteta. Najpoznatija turistička atrakcija je amfiteatar rimskog cara Hadrijana, drugi najveći na Balkanu.

Plaže u Draču su tokom leta prilično pune, ne samo zbog turista već i zbog lokalnog stanovništva. Pored uređenih gradskih plaža, posebno je lepa Rta Rodon koja se nalazi u blizini u Lazli zaliva.

Wikipedia.org/Epicurus B.

 

Ovaj grad je idealna destinacija za porodice kao i za mlađe putnike željne dobrog provoda. 

Takođe, Drač je poznat po noćnom životu koji zaista ima posebnu čar. Tokom letnje sezone česte su velike žurke u kafićima i barovima u blizini plaža.

Smeštaj za dve osobe za šest noćenja u prvoj polovini septembra, prema ponudi jednog od velikih sajtova za bukiranje smeštaja, može da se pronađe za 14.000 dinara.

4. Grčka — Halkidiki

Za sve putnike koji ne mogu da provedu leto bez "grčkog sunca", a nemaju dovoljno dana odmora da odu na neko južno letovalište, idealna destinacija može biti Halkidiki do kog se stiže za sedam i po sati iz Beograda.

Sitonija, odnosno "srednji prst Halkidikija" predstavlja savršeno mesto na kom ljubitelji tišine i zelenila mogu da pronađu utočište. Obalu dugačku 300 kilometara okružuju tri planine Meliton, Itamos i Peklaru.

Zapadna obala poluostrva je malo popularnija dok su plaže na istoku mirnije. Dva poznatija letovališta na Sitoniji su Nikiti na severozapadu i Vurvuru na istoku.

profimedia

 

Nikiti je jedno od najstarijih sela na Halkidikiju, a o tome svedoče i tradicionalne kamene kućice i prelepe male crkve koje su vredne posete. Peščane plaže u ovom letovalištu oivičene su barovima i kafićima, a voda je prilično plitka.

Vurvuru je takođe popularno mesto za odmor na istočnoj obali Sitonije. Kod Vurvurua se nalazi devet ostrvaca koja su idealna za izlete. Najveće je Diaporos sa divnim peščanim plažama.

Takođe je popularna i laguna Livari, koja je izdvojena od mora dugom peščanom plažom a nalazi se odmah iza glavne plaže Vurvurua. Iznad glavne magistrale se nalazi planina Itamos i ko želi da planinari, postoje odlične pešačke staze kroz borove šume, sa pogledom na zaliv i planinu Atos.

5. Bugarska — Zlatni Pjasci

Iako je bugarski izlaz na Crno more udaljen na devet sati od Beograda, letovalište Zlatni Pjasci može biti vredno posete.

Malo mesto u blizini grada Varne, idealno je za neometan miran odmor na moru. Naziv Zlatni Pjasi nosi po legendi koja tvrdi da su pirati ovde zakopali zlato pa je tako pesak dobio prelepu žutu boju. 

Sama plaža je dugačka osam kilometra i duž nje se nalazi dosta hotela, te je idealna destinacija kako za odrasle tako i za decu.

profimedia

 

Sezona traje od maja do oktobra, a činjenica da je u ovom delu Crnog mora veoma čist vazduh, čini ovu destinaviju veoma popularnom. U Zlatnim Pjascima se nalazi i najveći centrar za ronjenje na bugarskoj obali, kao i najveći akva park.

Takođe, na samo 18 kilometara od grada Varne nalazi se "Kamena šuma", dolina neobičnih crvenih stubova za koje je teško poverovati da ih je priroda "isklesala".

Cene soba u hotelima na obali Crnog mora kreće se oko 30.000 dinara za dve osobe na nedelju dana u prvoj polovini septembra, i to prema ponudi jednog od velikih sajtova za bukiranje smeštaja.

Komentari (0)

Putovanja