Sezona

Pet skrivenih plaža na Halkidikiju koje imaju Plavu zastavicu: Bistro, safirno plavo more i netaknuta priroda

Komentari

Autor: T.S.

01/07/2021

-

07:14

Pet skrivenih plaža na Halkidikiju koje imaju Plavu zastavicu: Bistro, safirno plavo more i netaknuta priroda
Plava zastava - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Grčka je druga država na svetu po broju plaža sa takozvanom Plavom zastavicom, oznakom koja se dodeljuje najčistijim i najlepšim plažama na svetu. U 2020. godini, 497 plaža ove zemlje dobilo je priznanje Plava zastava, a čak se 94 takve plaže nalazi na poluostrvu Halkidiki, omiljenom letovalištu srpskih turista.

Plava zastavica je međunarodni ekološki standard kvaliteta zaštite okoline mora i obala, a dodaljuje je Fondacija za ekološko obrazovanje i to plažama i marinama koje ispune rigorozne međunarodne standarde.

Dodjeljivanje “Plave zastave” zasniva se na ispunjavanju kriterijuma iz četiri osnovne oblasti: ekološko obrazovanje i informisanost, kvalitet vode, ekološko upravljanje i sigurnost i usluge.

profimedia

 

Na prvom mestu liste po broju plaža sa Plavim zastavama nalazi se Španija, koju prate Grčka, Turska, Italija i Francuska na petom mestu.

Poznato poluostrvo "sa tri prsta" posebno se ističe po broju ekoloških i očuvanih plaža. 

Predstavljamo pet skrivenih plaža "južno od Soluna", koje su poznate po svojoj lepoti, ali safirno plavoj, čistoj vodi i netkanutnoj prirodi.

1. Kampos

Ova prelepa peščana plaža nalazi se kod sela Kampos, na zapadnom delu Halkidikija, severno od "prvog prsta" Kasandra, na samo pola sata od plaže Kalitea.

Na istočnom delu plaže nalazi se mala rečna delta oivičena bambusom i brojnim biljkama. Pored netaknute prirode, peščani deo plaže je odlično opremljen za turiste.

Printscreen

 

Pored plaže postoji čitav red restorana, barova i prodavnica koje prodaju i izdaju sportsku opremu, a kako sama Plava zastava označava, more je izuzetno čisto.

2. Paradisos

Na poluostrvu Sitonija leži plaža Paradisos sa izuzetno čistim morem i belim peskom.

Nalazi se na samo nekoliko kilometara od poznatog odmarališta Neos Marmaras koji nudi brojne turističke zanimacije.

Odmah pored plaže postoji jedan veliki kamp, pa je ovo idealna destinacija za sve koji vole da uštede novac na smeštaju.

Kombinacija zlatnog peska, tirkizno plave vode i bujne vegetacije u okolini plaže čini ovu destinacuju pravim turističkim rajem.

Printscreen Youtube/Nobbe Weirich

 

3. Posidi

Plaža Posidi pripada istoimenom selu i leži na zapadnom delu poluostrva Kasandra. Ova plaža se nalazi na samo 10 kilometara od poznatog letovališta Siviri.

Iako je voda čista, a plaža očuvana, turistička infrastruktura cveta nadomak, u samom selu. Budući da je plaža peščana sa plitkom vodom, destinacija je idealna za porodice sa malom decom. Sam oblik plaže je veoma specifičan i neobičan, a na šetalištu pored nje može da se pronađe nekoliko restorana.

Na jednoj strani plaže nalazi se visoki beli svetionik, koji je zaštitni znak sela, a turisti mogu da posete i ruševine drevnog grada Mende, osnovanog u VIII veku pre nove ere. 

4. Mola Kaliva

Mola Kaliva je seoce na samo deset minuta vožnje od Posidija, takođe na poluostrvu Kasandra. Takođe važi za mesto izuzetno čistom i očuvanom plažom.

Plaža nije peščana već pokrivena sitnim šljunkom.

Zbog kombinacije koju prave Egejsko more i netaknuta priroda i udaljenosti od masovnih turističkim mesta, Mola Kaliva se smatra savršenim mestom za sve putnike koji traže miran odmor daleko od gužvi.

5. Armenistis

Armenistis je peščana plaža koja se nalazi na poluostrvu Sitojina u blizini letovališta Sarti, odnosno na "drugom prstu" Halkidikija.

Ima dobro uređen kamp, a sama plaža je veoma lepo organizovana sa ležaljkama, suncobranima, kafićima i parkingom.

Budući da je i ona "vlasnik" Plave zastave, sama priroda, zlatan pesak i blistavo čista voda očaravaju svakog posetioca.

Komentari (0)

Putovanja