Novosti

Seničić: Deca do šest godina mogu u Grčku bez PCR testa

Komentari

Autor: Tanjug

08/06/2021

-

14:45

Seničić: Deca do šest godina mogu u Grčku bez PCR testa
Seničić: Deca do šest godina mogu u Grčku bez PCR testa - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Grčka je odlučila da pomeri starosnu granicu za decu kojoj je dozvoljen ulazak u zemlju bez PCR testa, ali za jednu godinu, tako da to sada važi za mališane do šest godina starosti, izjavio je direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić.

On je dodao da se ulazak u druge zemlje uglavnom traži potvrda o vakcinaciji ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata.

"Grčka još uvek ne priznaje antigenski test, ali postoji inicijativa njihovog ministarstva turizma da se i ta vrsta testiranja prihvati za prelazak granice" rekao je Seničić za Tanjug.

On je naveo da se očekuje da od kraja juna deca do 12 godina mogu da letuju u Grčkoj bez dodatnih uslova i podsetio da ta zemlja prihvata sertifikat o svim vakcinama.

Potrebno je da od revakcinacije prođe minimum 14 dana, a alternativa je i negativan PCR test, kaže direktor YUTA-e.

U Grčku se može ući i sa dokazom o preležanoj bolesti kovid-19 odnosno sa sačuvanim pozitivnim pcr testom ili antigenskim s tim da mora proci minimum dva meseca od kad je bolest dijagnostifikovana i ne više od devet meseci od kad je bolest konstatovana.

Slični uslovi i za Hrvatsku, Bugarsku i Sloveniju

"Vrlo slični uslovi su i za Bugarsku, Sloveniji i Hrvatsku, ali te zemlje kao alternativu za negativan PCR test prihvataju i negativan antigensi test, koji ne moze da bude stariji od 48 sati" rekao je direktor YUTA i dodao da za letovanje na turskom primorju važe isti pravila sa izuzetkom da deca do 18 godina, u pratnji roditelja, mogu ući bez testova ili sertifikata.

Kada je reč o Tunisu, granica za decu da putuju bez PCR testa je 12 godina, a za sve starije potreban je sertifikat o vakcinaciji ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata, dok je za ulazak u Egipat potreban je samo negativan PCR dok se nasi sertifikati o vakcinaciji još uvek ne priznaju.

U Severnu Makedoniju, Crnu Goru, Albaniju i BiH mođe se ući bez ikakvih posebnih uslova

Na pitanje da li pomenute zemlje prihvataju sve vakcine koje se daju u Srbiji, Seničić odgovara potvrdno, uz izuzetak Španije koja za sada ne priznaje rusku vakcinu SputnjikV, a dozvoljava ulazak u zemlju isključivo uz sertifikat o vakcinaciji.

Otvaranje evropskih država

"Očekujemo da se ovog meseca otvore i Italija, Portugal i Francuska kao i videcemo pod kojim uslovima" kaže za Seničić.

Na pitanje o inicijativu da drzava i turisticke agencije podele vaućere mladima od 18 do 30 godina koji se vakcinisu, Seničić kaže da YUTA nije dobila odgovor, a da je veliki broj turistickih agencija pokazao interesovanje za tu ideju.

"Pored ove vrste stimulacije za naše građane, uputili smo i zahtev da se snizi cena PCR testiranja kako zbog stranaca koji borave u Srbiji, ali i zbog naših građana koji se testiraju u Severnoj Makedoniji jer im je tamo jeftinije" kaže Seničić.

Predloženo je i da se za ulazak u Srbiju prihvata i antigenski test kao i da deca roditelja koji su vakcinisani dobiju bespaltan pcr test u odlasku i povratku i na taj način motivišu roditelje i za vakcinaciju a i za turističke aranžmane.

Komentari (0)

Putovanja