Novosti

Seničić za Euronews Srbija o ulasku u Grčku: Još nema zvanične odluke, PCR test i dalje potreban deci starijoj od pet godina

Komentari

Autor: A. B.

05/06/2021

-

10:38

Seničić za Euronews Srbija o ulasku u Grčku: Još nema zvanične odluke, PCR test i dalje potreban deci starijoj od pet godina
Seničić za Euronews Srbija o ulasku u Grčku: Još nema zvanične odluke, PCR test i dalje potreban deci starijoj od pet godina - Copyright Medija Centar Beograd

veličina teksta

Aa Aa

Mediji su preneli da je Krizni štab vlade Grčke trebalo da zaseda juče i da se očekivalo da će da se podigne granica za decu koja moraju da imaju negativan PCR test za ulazak u zemlju. Međutim, takva odluka još uvek nije doneta, rekao je za Euronews Srbija direktor Jute Aleksandar Seničić.  

Aleksandar Seničić je rekao da je od strane jednog od ministara iz grčke vlade najavljeno, što su preneli i neki sajtovi, da bi mogla da se spusti granica za PCR testiranje dece.  

Međutim, kako je rekao, prema njegovim saznanjima to još uvek nije zvanično objavljeno u Službenom glasniku Grčke.  

Očekuje se da to bude objavljeno sutra tokom dana ili tokom večeri, dodao je, ali je ponovio da zvanične odluke još nema.  

Seničić je rekao da sada za decu do 5 godina nije potreban nikakav dokument za ulazak u Grčku, a da je najavljeno da bi ta granica od ponedeljka možda mogla da se podigne na 6 godina, uz obrazloženje da se na tajn način izlazi u susret deci predškolskog uzrasta.  

Kako je naveo, po završetku školske godine u Grčkoj i u Srbiji, očekuje se da bi granica mogla da se podigne na 12 godina 

Seničić je ranije izjavio da se pregovara sa Kriznim štabom da za decu do 14 godina bude besplatan PCR test, i to za decu roditelja koji su vakcinisani. 

"To bi motivisalo i same roditelje da se u većem broju vakcinišu", rekao je. 

Pravila za ulazak u Grčku

Inače, pravila koja su do nedelje na snazi su da deca starija od pet godina i dalje moraju da imaju PCR test. 

I za starije koji nisu vakcinisani neophodno je da imaju negativni PCR ne stariji od 72 sata. 

Za one koji su preležali koronavirus potrebno je dati na uvid potvrdu da su bolovali od kovida 19 u periodu od dva do devet meseci pre dolaska. 

To se potvrđuje tadašnjim pozitivnim PCR ili antigentskim testom kojim je virus dijagnostikovan. 

Za sve koji su vakcinisani bilo kojom vakcinom koja se daje u Srbiji, dovoljno je da na granici pokažu digitalni zeleni sertifikat, a bitno je da druga doza mora da bude primljena najmanje 14 dana pre dolaska u Grčku. 

Komentari (0)

Putovanja