Nekretnine

Jeftiniji apartman u Grčkoj nego na Kopaoniku – na kojim destinacijama građani Srbije kupuju nekretnine

Komentari

Autor: Zlatica Radović

18/06/2021

-

19:56

Jeftiniji apartman u Grčkoj nego na Kopaoniku – na kojim destinacijama građani Srbije kupuju nekretnine
Jeftiniji apartman u Grčkoj nego na Kopaoniku – na kojim destinacijama građani Srbije kupuju nekretnine - Copyright Pixabay, Wikimedia/Djaniru

veličina teksta

Aa Aa

Građani Srbije u poslednjih nekoliko godina sve više kupuju stanove na crnogorskom, grčkom, pa i turskom primorju, jer su cene na pojedinim lokacijama pristupačnije nego u našim turističkim mestima.

Apartmani na Kopaoniku, prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, prošle godine su bili najtraženiji, jer ih je prodato čak 387. Najskuplji kvadrat plaćen je 4.333 evra, dok je prosečna cena kvadrata u novim zgradama bila oko 1.300 evra, a u starim 50 evra manje. 

Za prosečnu cenu kvadrata na ovoj srpskoj planini može se kupiti i kvadrat u Grčkoj, Crnoj Gori ili Turskoj, dok su u Hrvatskoj cene ipak značajno veće.

Cene se razlikuju u zavisnosti od lokacije, ali u letovalištima na severu Grčke, koja su našim građanima i najbliža kvadrat može da se nađe za oko 1.000 evra. Apartman od 56 kvadrata na Halkidikiju može se kupiti za 60.000 evra. Ponuda na sajtovima grčkih agencija je bogata, a agenti za nekretnine kažu da ni potražnja nije loša uprkos krizi u turističkom sektoru.

 

Pixabay

Apartmani na Kopaoniku prošle godine su bili najtraženiji, ali i najskuplji

U turskom letovalištu Alanja apartman od 66 kvadrata na 500 metara od mora može se pazariti za 48.000 evra, dok je jedan od 32 kvadrata udaljen 1.800 metara u ponudi za 27.000 evra. 

Procenitelj Milić Đoković, iz Klastera nekretnina kaže za Euronews Srbija da mnogi naši građani žele da ulože novac u apartmane u turističkim mestima da bi zarađivali od njihovog rentiranja, ali savetuje da bi trebalo da naprave dobar plan pre nego što se odluče da kupe nekretninu u inostranstvu. Napominje da su godišnji porezi u ovim državama od 0,7 do 1,5 odsto i da sezona traje najduže 100 dana, a da treba da računaju da neće imati u svakom trenutku punu popunjenost kapaciteta. 

"Situacija sa nekretninama koje su povoljne je slična kao kada kupite nov auto, jer posle imate problem sa održavanjem. Radujete se kada kupite, a još više kada prodate. Apartmani koji su jeftini, na primer u Crnoj Gori, uglavnom se nalaze iznad magistrale, a u Grčkoj u četvrtom ili petom redu od mora. Ono što je dobro i što se nalazi na obali je od 2.000 do 5.000 evra, a taj raspon cena je otprilike i u našim planinskim centrima", objašnjava Milić Đoković.

On kaže da nekretnine u Grčkoj uglavnom kupuju Beograđani, dok se za Hrvatsku odlučuju i stanovnici Vojvodine. 

"Najviše njih ipak bira Crnu Goru, jer se i dalje tamo mnogi osećaju kao kod kuće, dok meštani Sjenice, Tutina i Novog Pazara uglavnom kupuju apartmane i stanove u Turskoj. U principu, 90 odsto naših ljudi ulaže u nekretnine u Srbiji, dok se oko 10 odsto njih odluči da kupi nešto u inostranstvu", priča procenitelj.

Cene najviše rasle u Brzeću

A oni koji su prošle godine odlučili da investiraju u apartmane na turističkim destinacijama u Srbiji, morali su da izdvoje više novca nego 2019. godine.

"Najveći porast cene apartmana u novogradnji  bio je na Kopaoniku u delu koji pripada opštini Brzeće, čak 44 odsto, dok je na teritoriji Raške, kao i na Zlatiboru i  Divčibarama rast bio ujednačen – od 10 do 13 odsto. Cene apartmana u starogradnji na teritoriji Kopaonika zabeležile su porast od 26 odsto, dok su apartmani na Zlatiboru i Divčibarama imali umereniji rast cena od četiri, odnosno osam dosto. U 2020. godini je zabeleženo smanjenje cena apartmana u starogradnji u Vrnjačkoj Banji za sedam odsto", navedeno je u Izveštaju o stanju na tržištu nepokretnosti u 2020. godini koji objavljuje RGZ.

Na Kopaoniku je ukupno prodato 387, u Čajetini, opštini kojoj pripada Zlatibor 204, a na Divčibarama 114 apartmana. U banjama je interesovanje bilo značajno manje, a i ponuda nekretnina je slabija. U Soko Banji nije prodat nijedan stan u novogradnji, dok je nove vlasnike dobilo devet apartmana u starim zgradama. Najjeftiniji je prodat za 406, a najskuplji za 1.400 evra po kvadratu. 

Preporuka za vas

Izmene Zakona o ličnoj karti: Stanodavci strahuju od tuđih dugova, stanari od skuplje kirije
Građani Srbije masovno kupuju nekretnine u Turskoj, stanovi u Alanji jeftiniji nego u Beogradu
Za kvadrat u Beogradu 2.000 evra: Tržište nekretnina na vrhuncu, pet lokacija najtraženije

Komentari (0)

Biznis