Novac

Dodatni trošak u vreme korone – ko ide na more, klasično putno osiguranje mu više nije dovoljno

Komentari

Autor: Zlatica Radović

17/06/2021

-

07:07

Dodatni trošak u vreme korone – ko ide na more, klasično putno osiguranje mu više nije dovoljno
Dodatni trošak u vreme korone – ko ide na more, klasično putno osiguranje mu više nije dovoljno - Copyright Pexels

veličina teksta

Aa Aa

Niko ne bi voleo da se na letovanju zarazi koronavirusom, i da, uz sve probleme mora da plati ogromnu svotu novca za lečenje. Da bi putnik bio spokojan, nije dovoljno samo klasično putno osiguranje, već dodatni paket koji će i više da ih košta. 

Uz standardne pakete putnog osiguranja, gotovo sve osiguravajuće kuće uvele su i posebne koji pokrivaju lečenje u slučaju oboljevanja od kovida 19. Putno osiguranje koje ga pokriva za četvoročlanu porodicu u proseku će koštati od 1.000 do 2.000 dinara više od standardnog paketa.

U jednoj osiguravajućoj kompaniji osnovno osiguranje za desetodnevno putovanje polovinom jula košta oko 2.430 dinara, dok je najpovoljniji paket koji podrazumeva i lečenje od bolesti izazvane novim virusom 3.600 dinara.

Osiguranje pokriva troškove neophodnih medicinskih pregleda ovlašćenog lekara i troškove testiranja u slučaju ispoljavanja simptoma infekcije radi hitne medicinske pomoći i dijagnoze infekcije kovidom 19, nabavku lekova u vanbolničkom lečenju za slučaj potvrđene infekcije. Pokriveni su i troškovi bolničkog lečenja i povratka u zemlju ukoliko nisu skuplji od 5.000 evra.

Druga osiguravajuća kuća osnovni paket nudi za 2.926 dinara, a dodatni, koji pokriva Kovid 19 oko 3.800 dinara. Putno osiguranje u jednoj kompaniji košta oko 2.800, a uz proširenje pokrića cena je 4.200 dinara.

U tu cenu uračunati su svi troškovi lečenja, lekova i medicinskih sredstava, boravka u bolnici, ali ovo osiguranje ne pokriva samoinicijativno testiranje i troškove boravka u karantinu.

Iznos pokrića polise važan pri odabiru

Direktor Nacionalne organizacije turističkih agencija Juta, Aleksandar Seničić kaže za Euronews Srbija da su usluge lekara i pružanje medicinske pomoći izuzetno skupe u inostranstvu i da je najlakši način da se to prevaziđe da putnici uz sebe imaju polisu putnog zdravstvenog osiguranja za vreme trajanja putovanja.

On navodi da bi turisti, pre svega trebalo da obrate pažnju na iznos pokrića polise kao i na eventualni iznos učešća u osiguranom slučaju, takozvane franšize koja se razlikuje među osiguravajućim kompanijama. 

"Važno je pročitati opšte uslove osiguranja kako bi znali šta sve pokriva i pod kojim uslovima takva polisa. Ljudi izbegavaju da plate osiguranje, ali mislim da to u ovom trenutku nije pametno s obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju. Iako na graničnim prelazima uglavnom niko ne traži polise zdravstvenog osiguranja na uvid, u interesu je putnika da je poseduju zbog mogućih problema i jako velikih troškova čak i za banalne medicinske usluge u inostranstvu", napominje Seničić.

Pexels

 

Predstavnici osiguravajućih kuća kažu da su njihovi klijenti zainteresovani za ovu vrstu usluge i da bar svaki drugi u proseku izabere i dopunu osiguranja od Kovida 19. Da li će platiti dodatni paket zavisi i od toga da li su vakcinisani, kao i da li su preležali virus.

Grčka je jedna od zemalja u koju odlazi najviše naših turista, a vlasti u ovoj zemlji su prošle godine donele odluku da će tursiti koji se razbole od Kovida 19 imati besplatnu negu. U turističkim agencijama kažu da, s obzirom da je ova zemlja dugo bila potpuno zatvorena za naše građane, nije bilo mnogo primera oboljevanja, ni potrebe za bolničkim lečenjem. U svakom slučaju, turistima preporučuju da pre putovanja uplate bar osnovno putno osiguranje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis