Biznis vesti

Turističke agencije predlažu - mladima koji se vakcinišu vaučeri od 50 evra za putovanja

Komentari

Autor: Zlatica Radović

01/06/2021

-

19:57

Turističke agencije predlažu - mladima koji se vakcinišu vaučeri od 50 evra za putovanja
Turističke agencije predlažu - mladima koji se vakcinišu vaučeri od 50 evra za putovanja - Copyright Pexels

veličina teksta

Aa Aa

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (JUTA) predložila je nadležnim institucijama da mladi prilikom vakcinacije dobiju vaučer za turistička putovanja u vrednosti od 50 evra. Kako za Euronews Srbija objašnjava Aleksandar Seničić, direktor ove asocijiacije, od toga bi država subvencionisala 30, a turističke agencije 20 evra.

Seničić napominje da je to samo inicijativa i da ne zna koliko agencija bi se prijavilo da na ovaj način subvencioniše putnike od 16 do 30 godina, ali veruje da bi interesovanje bilo veliko na obe strane – i među turističkim radnicima i među mladima.

Ističe da bi ova mera imala dvostruki efekat, jer bi stimulisala vakcinaciju i pomogla turizmu kao sektoru koji je najviše pogođen zbog epidemije.

"Uputili smo predlog Ministarstvu turizma, Kriznom štabu i Vladi Srbije i čekamo njihov odgovor. To bi bio jedan vid stimulacije i podizanja svesti o vakcinaciji kod mladih. Predlog je da država finansira 30 evra, a turističke agencije 20, i to tako što bi se odrekle svoje zarade na ovim aranžmanima, koji bi se realizovali u zemlji i inostranstvu", objašnjava Seničić.

profimedia

 

On ističe da bi ova akcija mogla brzo da zaživi i napominje da bi asocijaciji bilo dovoljno sedam do deset dana da napravi spisak agencija koje žele da učestvuju, a da bi tehnički deo koji bi trebalo da uradi Vlada Srbije mogao da traje dve ili tri nedelje.

Seničić napominje da su resornom ministarstvu poslali još dva predloga, za koje smatraju da bi imali značajan uticaj na broj putnika tokom letnje sezone.

"Jedan se odnosi na smanjenje cene PCR testa. Pri povratku sa određenih destinacija građani Srbije dobijaju rešenje o karantinu, koji mogu da prekinu jedino ako ponovo urade PCR test i dobiju negativan rezultat, a on košta oko 80 evra. Pošto deca mlađa od 16 godina ne mogu da budu vakcinisana, za njih je PCR testiranje obavezno, pa smo tražili da najmlađi čiji su roditelji vakcinisani budu oslobođeni plaćanja ovog testa. Time bi roditelji bili dodatno motivisani da se i oni vakcinišu“, priča Seničić.

Traže i da testovi budu jeftiniji

Asocijacija je predložila i da se smanje cene PCR testova za sve turiste tokom sezone, kao i da se obezbede besplatni testovi za decu do 14 ili do 16 godina.

Obaveza da se radi PCR postoji pri dolasku iz svih država osim iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije, Severne Makedonije, Bugarske i Mađarske.

"Ako putuju u Tursku, Egipat, pa i avionom u Grčku, nevakcinisani građani Srbije po povratku dobijaju rešenje o karantinu, koji mogu da prekinu jedino ako ponovo urade PCR test i dobiju negativan rezultat. To znači da deca do 16 godina u tom slučaju moraju da se testiraju dva puta, a to je trošak od 18.000 dinara po detetu. Predložili smo prihvatanje antigenskog testa za ulazak u Srbiju i to bi građanima bila velika pomoć, jer on košta oko 2.500 dinara", ističe Seničić.

Studentima odmor na Zlatiboru

Tim Novog Sada za podsticanje mladih na vakcinaciju već je osmislio sličnu ideju, ali onima koji su primili vakcinu umesto vaučera, ponudio je aranžman u studentskom odmaralištu "Ratko Mitrović" na Zlatiboru.

Akcija je trajala od 22. do 24. maja, a u gradskoj upravi kažu da su mesta brzo popunjena. Na besplatan četvorodnevni odmor već je otišlo više od 180 akademaca. 

Organizatori kažu da nisu pravili selekciju, već su putovanje dobili studenti po redosledu prijavljivanja. 

Preporuka za vas

"Otišli smo na slavu kod rođaka, nismo znali da je jedan gost zaražen": Kako izgleda kad korona uđe u porodicu

Komentari (0)

Biznis